Kroongetuige: Caloh Wagoh mocht zich met moord bewijzen bij Taghi

De liquidatie van Amsterdammer Justin Jap Tjong (25) op 31 januari 2017 in Amsterdam-Osdorp was volgens justitie de eerste onderwereldmoord die Ridouan Taghi (42) liet plegen door een nieuwe moordbrigade, met leden van motorbende Caloh Wagoh als harde kern.

Justin Jap Tjong. Beeld Facebook
Justin Jap Tjong.Beeld Facebook

President Delano ‘Keylow’ R. (49) van Caloh Wagoh mocht zich volgens kroongetuige (en ex-lid van de motorbende) Tony de G. (35) met deze liquidatie aan Taghi bewijzen. Met dertien medeverdachten zou hij uiteindelijk in verschillende samenstellingen elf moordopdrachten hebben aangenomen, voor zestien doelwitten, van wie er vijf ook daadwerkelijk zijn vermoord.

De moord op Justin Jap Tjong werd woensdag op een inleidende zitting formeel toegevoegd aan het megaproces Eris tegen de veertien verdachten. Het zou gaan om de eerste van een reeks in ‘heftige en ontwrichtende’ (levens)delicten die Delano R. zou hebben ‘uitgezet bij verschillende moordcommando’s’.

In retrospectief was de liquidatie van de Amsterdamse twintiger volgens justitie een belangrijk keerpunt in Taghi’s organisatie.

Chauffeur

Jap Tjong was de chauffeur van de vluchtauto voor de mannen die op 12 januari 2017 in Utrecht-Overvecht Hakim Changachi liquideerden. Dat was een blunder: ze zagen hem aan voor hun eigenlijke doelwit Khalid H., die in dezelfde flat woonde. Enkele Amsterdammers moesten H. twee dagen later alsnog liquideren, maar dat mislukte.

Jap Tjong weigerde nog aan dat tweede moordplan mee te werken. Volgens kroongetuige Tony de G. wilde Taghi hem daarom dood hebben, bovendien wist hij te veel.

In december werd de 57-jarige verdachte Roël T. aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Jap Tjong. Zijn zoon Ferrel T. (33) heeft vorig jaar 26 jaar cel gekregen voor zijn cruciale rol in zowel de liquidatie van Changachi als het moordplan voor Khalid H. Volgens justitie moest van Taghi iemand bloeden voor de blunder die Changachi fataal was geworden.

Roël T. zou die wraakactie hebben moeten coördineren. Om zijn zoon Ferrel T. te kunnen sparen, zou die Jap Tjong hebben laten vermoorden.

Kroongetuige

Omdat een door hem geleverde, gestolen auto was gebruikt bij de moord op Changachi, een vriend van hem, besloot Nabil B. kroongetuige te worden. Nabil B. beschuldigt een lange reeks beweerde leden van Taghi’s groep van liquidaties en moordplannen tot januari 2017. Hij beschikt volgens justitie niet over kennis van na januari 2017.

Mede omdat de tweede kroongetuige, Caloh Wagoh-lid Tony de G., pas weet heeft van zaken vanaf januari 2017, wil justitie de strafprocessen rond beide kroongetuigen strikt gescheiden houden. In megazaak Marengo worden Ridouan Taghi, rechterhand Saïd Razzouki en veertien medeverdachten vervolgd; in megazaak Eris de veertien verdachten rond Caloh Wagoh.

Justitie benadrukte woensdag ‘geen versmelting’ van beide zaken te willen, ook omdat die dan onbehapbaar zouden worden. Taghi zelf wordt in het proces Eris nu niet vervolgd omdat justitie dat niet opportuun vindt. Hij kan in de zaak Marengo al levenslang krijgen. Dit standpunt is overigens nog niet definitief.

Justitie ziet behalve in de verklaringen van kroongetuige Tony de G. inmiddels ook hard bewijs voor Taghi’s rechtstreekse betrokkenheid bij het aansturen van het geweld in de zaak Eris in een lange reeks tekstberichten tussen hem en hoofdverdachten in deze zaak. Hij hanteert in die berichten, die verdachte Feno D. (‘Big’) volgens justitie doorstuurde aan Delano R. (‘C-murder’), tal van wat puberaal aandoende aliassen. ‘Enemy for all motherfucker’; ‘ticket to hell for all motherfuckers’; ‘heaven and hell for all my enemy’s’; ‘no justice, no peace’; ‘act of war’; ‘angel of dark’; ‘last man standing’ en ‘public enemy 1’.

Justitie citeerde berichten over ‘lokkers’ en ‘heads’ (schutters) die een doelwit moeten observeren en doodschieten bij een café. Taghi ‘deelt de lakens uit’ aan de uitvoerders die elkaar niet kennen, stelt justitie. De aanklagers zien de structuur bevestigd die Taghi altijd aanbracht: met verschillende ‘zuilen’ waarin uitvoerders zo min mogelijk weten.

“Taghi organiseerde op zeer professionele wijze dood middels bestelling op afstand,” zei één van de aanklagers, die we hier op verzoek anoniem houden. “De vergelijking met grote commerciële partijen die adverteren met on demand services dringt zich op: murder on demand.”

Taghi toch niet aanwezig bij eerste zitting

Ridouan Taghi wil toch niet aanwezig zijn bij de eerste openbare zitting tegen hem, op 6 maart. Dat zei zijn advocaat Inez Weski woensdag. Aanvankelijk had Taghi aangegeven wel naar de rechtbank te gaan. Taghi is het er niet mee eens dat hij apart van de andere verdachten in het liquidatieproces Marengo voor de rechter moet verschijnen.

Afluisteren met een magnetron

De recherche heeft twee verdachten in de veelvoudige liquidatiezaak Eris rechtsreeks afgeluisterd in de gevangenis van Zaanstad, met apparatuur die in een magnetron was verstopt. Het gaat om Ferhan Y. (39) en Willem B. (32), die (onder meer) worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Zeki Yumusak in juli 2017 in Rotterdam.

De apparatuur nam volop gesprekken op, maar die leverden geen bewijs op.

Volgens justitie blijkt uit de gesprekken duidelijk dat de twee doorhadden dat ze stiekem werden afgeluisterd, waardoor de gesprekken weinig waarde hebben. Bovendien waren de gesprekken vaak slecht te verstaan, zeker als de verdachten de magnetron gebruikten.

Advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen maakte woensdag een groot punt van de afluisteroperatie. Waar gesprekken tussen verdachten en hun advocaten absoluut niet mogen worden afgeluisterd, heeft de politie nu via deze weg alsnog telefoontjes van de verdachten met hun advocaten kunnen opvangen – de helft althans – omdat gevangenen in ‘de hypermoderne’ inrichting in Zaanstad telefoons op hun cel hebben. De raadsman wil ‘de hele keten’ verhoren van mensen die iets van de afluisteroperatie weten. Hij noemde het afluisteren overigens ‘een wanhoopsactie’ omdat justitie kennelijk geen bewijs heeft.

Het Openbaar Ministerie stelt dat juist ‘heel zorgvuldig’ is gewaarborgd dat gesprekken tussen de verdachten en hun advocaten vertrouwelijk zijn gebleven, doordat de telefoons niet zijn afgeluisterd op die momenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden