Kroongetuige: Caloh Wagoh had drie moordcommando’s

Politie tijdens een onderzoek bij een clubhuis van motorclub Caloh Wagoh in Amersfoort. Beeld ANP
Politie tijdens een onderzoek bij een clubhuis van motorclub Caloh Wagoh in Amersfoort.Beeld ANP

Motorclub Caloh Wagoh beschikte over drie moordcommando’s. Delano R., medeoprichter van de club, stuurde de commando’s aan en nam opdrachten aan van onder meer de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi. Hij betaalde het beste. 

Dat heeft kroongetuige Tony de G. (34) verklaard, maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend. Ook lid van de club en ‘raadgever’ Greg R. speelde moordopdrachten door, die waren vooral afkomstig van Turkse criminelen.

De kroongetuige maakte zelf deel uit van een van die moordteams. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op Jair Wessels in juli 2017 in Breukelen, maar stapte vorig jaar november over naar justitie. De cellen, die steeds bestonden uit twee schutters, werden volgens hem afwisselend ingezet. Op het moment dat er iemand vastzat of was verhinderd, werd er een ander team in stelling gebracht om de klus te klaren. 

‘Koehandeltje’

Uit de ontboezemingen van deze kroongetuige en het ontcijferen van meer dan 700 onderschepte telefoons, usb-sticks en harde schijven ontstaat volgens het OM een beeld van een club die een ‘koehandeltje had in het liquideren van mensen’. “Alsof het om worstenbroodjes gaat wordt gesproken over het doodmaken van mensen,” verklaarde de officier van justitie.

Veelzeggend volgens het OM is een onderschept gesprek tussen Delano R. en een opdrachtgever die zich ‘The Wizzard’ noemt. R. zegt dat hij overal wel wat mensen kent in de onderwereld als hem wordt gevraagd om een Marokkaanse tweeling uit Rotterdam om te brengen. De prijs varieert tussen de 70.000, 80.000 en 90.000 euro ‘per hoofd’. Dat hangt ervan af of ze hun eigen ijzers (vuurwapens) en vluchtauto’s (fietsen) gebruiken. “Oke, moet je ze hebben? Vind ze zo. Als je wat richtlijnen geeft. Heb ze morgen al als je zoekt,” zegt R. in dat gesprek. En als hem 70.000 euro wordt aangeboden: “Zijn ze niet meer waard? hahaha.”

De G. heeft inmiddels tientallen verklaringen afgelegd in het steeds verder uitdijende proces Eris. Mede op basis daarvan zitten nu 14 verdachten vast die in wisselende samenstelling verantwoordelijk worden gehouden voor vier liquidaties en zes moordpogingen. Afgelopen week is er nog een nieuwe verdachte aangehouden in Spanje, die nog moet worden uitgeleverd.

Vier harde schijven

Delano R. geldt als hoofdverdachte. Dankzij vier harde schijven met meer dan 1 miljoen bestanden die van hem in beslag werden genomen, kreeg de politie precies inzicht in hoe moorden werden beraamd. Tussen die bestanden stonden foto’s en filmpjes van chatgesprekken die hij zou hebben gevoerd op goed beveiligde telefoons. Normaal gesproken zou het OM de grootste moeite hebben gehad om die berichten te kraken, maar omdat de foto’s en filmpjes opgeslagen stonden op de harde schijven ging dat nu een stuk makkelijker.

Politie-onderzoeken die eerder waren vastgelopen, konden zo volgens het OM alsnog worden opgelost. Donderdag werd duidelijk dat dit onder meer speelde nadat in maart 2017 twee gestolen auto’s van de weg werden gehaald met daarin drie mannen. De politie vond automatische vuurwapens, bivakmutsen, en jerrycans met benzine. Nooit werd duidelijk wat de mannen van plan waren, maar dankzij de gevonden berichten van R. wel. Volgens het OM gaat het om liquidatiepogingen op twee mannen.

De meest gezochte man van Nederland, Ridouan Taghi, kwam in dit onderzoek in beeld door verklaringen van kroongetuige Tony de G. Hij vertelde dat Taghi opdrachten zou hebben gegeven aan Caloh Wagoh, stelt het OM. Taghi is echter nog niet concreet aangeklaagd in dit proces voor moorden of pogingen daartoe.

Spanje

Kroongetuige De G. (35) vluchtte na de moord op Jair Wessels naar Spanje. Naar eigen zeggen wilde hij vanaf dat moment niet meer voor de moordorganisatie werken en kon hij ‘geen kant meer op’. De enige uitweg die hij zag om te blijven leven was volgens hem door spijtoptant te worden.

Liquidatieproces niet eerder dan 2021 behandeld

Het omvangrijke liquidatieproces rondom leden van de motorclub Caloh Wagoh zal niet eerder dan 2021 inhoudelijk worden behandeld. Dat is de voorspelling van het Openbaar Ministerie.

“Het streven van politie en justitie is dat het onderzoek aan het eind van dit jaar grotendeels is afgerond. Het jaar 2020 zou dan in het teken kunnen staan van de uitvoering van de onderzoekswensen van de verdediging,” meldt het OM.

OM: ‘Rechtsorde ondermijnd door moord Derk Wiersum’

De rechtsorde is volgens de officier van justitie ondermijnd door de aanslag op advocaat Derk Wiersum vorige maand. ‘Zijn leven is ontnomen omdat hij - zo lijkt het - zijn werk deed.’ Dat zei de officier van justitie vrijdag bij aanvang van het liquidatieproces rondom leden van motorclub Caloh Wagoh.

Deze zaak heeft waarschijnlijk steeds meer raakvlakken met de andere grote zaak over meerdere liquidaties. Advocaat Wiersum stond daarin kroongetuige Nabil B. bij. Ook de zaak die vrijdag dient op de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, heeft een kroongetuige: Tony de G.

“De rechtsorde is geschokt. Maar daar laten wij ons niet door leiden, of afleiden, of afhouden van de taak waar wij voor staan”, aldus de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie omschrijft Caloh Wagoh als ‘een geoliede moordmachine’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden