'Krol hield Gaykrant overeind met subsidie'

Henk Krol heeft een fors deel van een subsidie van 2 ton van het ministerie van Onderwijs besteed aan het overeind houden van de noodlijdende Gaykrant, waarvan Krol hoofdredacteur was. Dat heeft bestuurder Peter Derksen van de Stichting Vrienden van de Gaykrant vandaag gezegd.

Henk Krol Beeld anp
Henk KrolBeeld anp

Krol zelf ontkende vandaag tijdens een civiele rechtszaak bij de rechtbank in Den Bosch misbruik te hebben gemaakt van het geld. Er is ook geen 'greintje bewijs' van, liet hij via zijn advocaat Peter Schouten weten. Wel is duidelijk geworden dat de subsidie die de stichting kreeg, werd overgemaakt naar Krols uitgeverij, die de Gaykrant uitgaf.

Terugbetalen
De Stichting Vrienden van de Gaykrant moet 200.000 euro terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. De stichting heeft dat geld niet en wil het van Krol zien. Het ministerie zou, volgens Krol, weten dat de subsidie naar de stichting ging en dat de uitvoering van het internetproject voor homojongeren door de Gaykrant werd uitgevoerd. Ook werd vandaag duidelijk dat er geld tussen de stichting en de uitgeverij heen en weer ging, zonder dat daar bonnetjes van werden opgemaakt.

Het ministerie wil het geld terug, omdat de accountantsverklaring werd ingetrokken. Volgens advocaat Oscar Hammerstein van de stichting was dat omdat er geen duidelijke administratie was. Het bestuur van de stichting kan de 200.000 euro niet betalen. De pot is leeg en Derksen en zijn collega's bepleitten bij de rechter dat Krol aansprakelijk is voor de slechte administratie. Ook daarvoor is volgens Schouten geen bewijs. Hammerstein liet in oktober beslag leggen op twee huizen van Krol. De rechter doet in principe over zes weken uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden