Krokodillen bewaken tonnen aan crimineel geld

In een groot onderzoek naar de handel in synthetische drugs deed de Amsterdamse recherche deze week een bizarre ontdekking. In één van de zeven panden waar invallen werden gedaan, bewaakten twee krokodillen tonnen aan kennelijke drugswinsten.

Paul Vugts en Patrick Meershoek
De krokodillen die het geld bewaakten. Beeld Politie
De krokodillen die het geld bewaakten.Beeld Politie

De recherche deed langdurig onderzoek naar de drugsbende die in verscheidene soorten synthetische drugs handelde, waaronder het vooral in de Verenigde Staten beruchte crystal meth (crystal methamfetamine). Die drugs is zeer verslavend en extreem schadelijk voor de gezondheid.

De bende zou via een netwerk op honderden adressen drugs geleverd hebben, zowel in Nederland als in België. Dinsdag was de zogeheten 'klapdag' waarop een politiemacht tot arrestaties overging. In zes panden in Amsterdam en één pand in Almere werden negen mannen en twee vrouwen gearresteerd - 25 tot 55 jaar oud.

In hun opslagplaatsen lag voor naar schatting een half miljoen euro aan crystal meth. Bovendien lagen er grote hoeveelheden van andere synthetische drugs en enkele vuurwapens, maar ook ongeveer 300.000 euro aan contanten.

Het grootste deel van dat geld was verstopt in een bergplaats die slechts te bereiken was door de krokodillen te passeren. De beesten zijn in beslag genomen. De verdachten worden vrijdag voor de onderzoeksrechter geleid, die moet bepalen of ze vast blijven zitten.

Leguaan en pythons
De recherche komt in onderzoeken naar drugsbendes overigens vaker opmerkelijke beesten tegen die drugs of geld 'bewaken'. Zo trof de Amsterdamse politie in het najaar van 2013 een forse leguaan aan tijdens een inval in een wietplantage in Amsterdam.

Eigenaar Robert Dumont van de reptielenopvang in Zwanenburg, waar de politie de leguaan heen had gebracht, zei toen tegen Het Parool: "Dat komt steeds vaker voor. De eigenaar van zo'n wietplantage gebruikt de dieren om de politie tegen te houden. Terwijl de agenten uitzoeken om wat voor beest het gaat, heeft hij de tijd om de administratie te vernietigen."

Elders in Nederland werden eens pythons gevonden in een drugspand - kennelijk met een vergelijkbaar doel. In of rond wietplantages lopen geregeld honden rond, wat meer voor de hand ligt. In verscheidene onderzoeken verspreid door Nederland trof de recherche 'boobytraps' aan, vallen die de eigenaren hadden gezet om indringers te weren. Meermaals raakten 'rippers', drugsdieven, serieus gewond door dergelijke vallen.

Deskundigheid
In reactie op de bijzondere vangst van de politie laat Rob Dumont van de reptielenopvang in Zwanenburg weten dat een krokodil veel verzorging nodig heeft. "De dieren eten graag een dode kip, maar daar kunnen ze niet op leven. Een rollade heeft meer voedingswaarde, daar kunnen ze wel even op vooruit. Vaak krijgen ze ook nog een vitaminesupplement ingespoten."

De verzorging van de dieren vraagt een zekere deskundigheid, zegt Dumont, als je de risico's beperkt wilt houden. "Krokodillen zijn niet gevaarlijk, zolang je weet wat je doet. Maar het betekent wel dat je elke dag iets aan onderhoud moet doen. Je kunt ze niet zomaar een week alleen laten."

Longontsteking
Dumont vermoedt dat de dieren in Nederland zijn aangeschaft. "Gek genoeg is dat legaal. Er zijn winkels en beurzen waar jonge dieren voor tachtig euro worden aangeboden. Ze groeien door tot ruim anderhalve meter."

In de opvang in Zwanenburg is geen ruimte voor de twee krokodillen, zegt Dumont. "Ik verwacht dat ze naar Serpo in Den Haag gaan. Ik hoop dat ze tijdens het transport goed worden verzorgd, want de dieren vatten snel kou. Als ze een longontsteking oplopen, is het gebeurd."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden