Kroket voor Cohen in NY

Of het wel gepast is om midden in een economische crisis uit te pakken met tientallen festiviteiten waar miljoenen dollars mee zijn gemoeid, daarover bestaat bij beide burgemeesters (foto: Job Cohen) geen twijfel. De aandacht genereert toerisme en daar zal de lokale bevolking de vruchten van plukken. Foto ANP/Marcel van Hoorn Beeld
Of het wel gepast is om midden in een economische crisis uit te pakken met tientallen festiviteiten waar miljoenen dollars mee zijn gemoeid, daarover bestaat bij beide burgemeesters (foto: Job Cohen) geen twijfel. De aandacht genereert toerisme en daar zal de lokale bevolking de vruchten van plukken. Foto ANP/Marcel van Hoorn

NEW YORK - Burgemeester Job Cohen zat woensdagmorgen een beetje met lange tanden aan het ontbijt in het Nederlandse fastfoodrestaurant Danku in midtown Manhattan.

Dat was niet geheel onbegrijpelijk, want Cohen en zijn reisgenoot Frans Timmermans, de staatssecretaris van Europese Zaken, kregen in alle vroegte een kroket voorgeschoteld.

Een kroket. Daar was Cohen natuurlijk niet voor naar New York gekomen. Goed, het was dan wel een kroket met Amerikaanse vulling - te weten ei, aardappel en cheddar cheese.

Gelukkig kon hij de helft laten liggen, want er moest haast gemaakt worden om het programma ter gelegenheid van de opening van het Henry Hudsonjaar af te werken. Voor wie het nu nog niet weet: het is dit jaar vierhonderd jaar geleden dat de Britse zeevaarder Henry Hudson met een Nederlands schip Amsterdam verliet op zoek naar een kortere weg naar Azië, en daarbij onverwachts stuitte op het huidige New York.

Het was eigenlijk de schuld van de flamboyante burgemeester van New York Michael Bloomberg, dat Cohen niet op zijn gemak de door Rem Koolhaas ontworpen Pradawinkel kon bekijken, niet kon rondneuzen in de lokale vestiging van de lingeriewinkel van Marlies Dekkers en en dat hij in het New Museum (eveneens van de hand van een Nederlandse architect) slechts met de lift langs de verdieping kwam waar de tentoonstelling Be(com)ing Dutch aan de gang is.

Bloomberg had, zoals een beetje superster betaamt, tot het laatste moment in het midden gelaten of hij wel of niet zijn opwachting zou maken op de persconferentie waar namens Nederland een cadeau werd aangeboden aan New York: een nog aan te leggen paviljoen in Battery Park, vlak bij de voormalige haven van Nieuw Amsterdam, waar Hudson aan land kwam in 1609. Het paviljoen is een ontwerp van architect Ben van Berkel, die ook de Erasmusbrug in Rotterdam ontwierp.

Uiteindelijk was hij er natuurlijk toch, twee koppen kleiner dan Cohen maar één en al bijdehante grappenmakerij en met een paar Nederlandse woorden op zak: 'Goedenavond' en 'Heel mooi'. Het was de eerste ontmoeting tussen Bloomberg en Cohen, die New York voor de eerste keer bezocht toen zijn kinderen de leeftijd kregen dat ze zelf mochten beslissen of ze nog met hun ouders mee op vakantie wilden: ''Wij dachten: als we met iets heel goeds komen, lukt het nog wel een keer.''
De twee burgemeesters waren eensgezind in het complimenteren van hun eigen en elkaars stad en vooral de overeenkomsten daartussen die keer op keer werden benadrukt: tolerantie, ondernemerschap, creativiteit en een status aparte ten opzichte van de rest van het land.

Of het wel gepast is om midden in een economische crisis uit te pakken met tientallen festiviteiten waar miljoenen dollars mee zijn gemoeid, daarover bestaat bij beide burgemeesters geen twijfel. De aandacht genereert toerisme en daar zal de lokale bevolking de vruchten van plukken. Dat niet iedere inwoner het daar mee eens zal zijn, zijn zowel Bloomberg als Cohen wel gewend. New Yorkers en Amsterdammers delen in elk geval hun grote mond. Voor beide steden geldt, zoals Cohen zei over zijn eigen stad: meer meningen dan mensen. (ELS QUAEGEBEUR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden