Kroes: 'Staatsschuld is tijdbom'

Eurocommissaris Neelie Kroes. Foto GPD

AMSTERDAM - De oplopende staatsschulden vormen een nieuwe bedreiging voor het bankwezen. Daarvoor waarschuwde Eurocommissaris Neelie Kroes zaterdag op het eerste Amsterdam Financial Forum.

Als overheden niet meer in staat zijn staatsobligaties af te lossen, zal dat dramatische gevolgen hebben voor de financiële sector, aldus Kroes.

Het afgelopen jaar zijn de staatsschulden fors opgelopen omdat overheden banken met miljoeneninvesteringen overeind moesten houden. Deze schulden zijn niet alleen een 'last voor toekomstige generaties, maar kunnen ook een tijdbom blijken te zijn,'' stelde de Eurocommissaris.

Haar waarschuwing kwam daags nadat bekend was geworden dat twee van de grootste staatsbedrijven in Dubai in betalingsproblemen zijn gekomen. Het emiraat kampt met een schuld van 80 miljard dollar. De problemen in Dubai tonen volgens een andere vooraanstaande spreker op het Amsterdamse congres, Harvard-professor Niall Ferguson, aan dat de kredietcrisis nog lang niet is afgelopen: ''We zullen ons moeten voorbereiden op jaren van economische onrust.''

Kroes verwierp de kritiek dat zij veel te streng is voor Europese banken. Vorige week heeft Brussel veel kritiek te verduren gekregen. Een rapport van de accountants- en financiële adviesorganisatie KPMG naar de effecten van staatssteun op Europese banken concludeert dat Europese, waaronder Nederlandse, banken een overnameprooi zijn geworden voor grote buitenlandse spelers.

De voorwaarden die Brussel stelt aan de staatssteun zouden ervoor zorgen dat de banken veel te klein zijn geworden. KPMG doelt onder andere op de voorgenomen verkoop van de verzekeringstak van ING, de verplichte verkoop van ABN Amro-onderdeel HBU en de opsplitsing van Fortis. Daardoor is het voor grote buitenlandse spelers uit Azië en de Verenigde Staten een fluitje van een cent om banken op te kopen.

Kritiek dat Europese banken door haar kordate optreden harder geraakt worden dan banken in andere regio's, wees Kroes van de hand. ''Er zijn ook veel gezonde Europese banken. Dankzij ons beleid kunnen zij harder groeien dan banken die staatssteun hebben gekregen, en ook de concurrentie aangaan elders. Zij kunnen ook profiteren door onderdelen over te nemen die andere banken moeten afstoten.''

Kroes haalde ook nog eens uit naar de te ingewikkelde financiële producten die de afgelopen jaren werden verkocht: ''Banken moeten producten aanbieden die ze zelf kunnen begrijpen.''

Directeur Lex Hoogduin van De Nederlandsche Bank vindt dat banken in staat moeten blijven om leningen in stukken te hakken, deze weer in andere vorm te bundelen en door te verkopen, het zogenoemde 'securitiseren'.

Momenteel is de vraag naar krediet vrij klein, maar dat kan weer omslaan als de economie aantrekt. Banken moeten dan goed in staat zijn om geld uit te lenen, aldus directeur Hoogduin. De securitisatiemarkt kan de banken van kapitaal voorzien, stelt hij. Volgens hem moet de toekomstige securitisatiemarkt wel veel veiliger worden dan vroeger. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden