Kroes: meer vrouwen in het kabinet

Kroes wil meer vrouwen in het kabinet. Foto GPD Beeld gpd
Kroes wil meer vrouwen in het kabinet. Foto GPDBeeld gpd

AMSTERDAM - Eurocommissaris Digitale Agenda Neelie Kroes heeft nog voordat de kandidaat-ministers benoemd zijn, kritiek geuit op beoogd partijgenoot en aankomend premier Mark Rutte. Zij vindt dat er veel te weinig vrouwelijke kandidaatslieden zijn. Het ziet er naar uit dat Edith Schippers (Volksgezondheid) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening) als enige vrouwelijke VVD'ers een ministerpost bekleden.

'Het blijkt maar weer dat je vooraf een quotum moet afspreken. Met intenties komen we er niet', stelde Neelie Kroes maandag in het Radio 1 Journaal.

De prominente VVD'er is van mening dat gemengde teams efficiënter en eigentijdser zijn. 'Niet alleen uit onderzoek, maar ook uit de praktijk leren we dat een gemengd team veel efficiënter, opener en eigentijdser werkt. In een team moet je diversiteit en dus vrouwen hebben', licht ze toe. 'Er komen absoluut te weinig vrouwen in dit kabinet, terwijl er genoeg kwalitatief hoogstaande vrouwen aanwezig zijn in Nederland.'

Mark Rutte gaat hiermee in tegen het advies van Kroes vooraf gaf. 'Ik heb gezegd: Mark, hou in de gaten dat er goede vrouwen in het kabinet komen.' Zij ambieert overigens zelf geen ministerpost, en blijft liever in Europa. 'Ik heb zelf een buitengewoon belangrijke portefeuille in Brussel die ik niet in de steek kan laten.'

Kroes pleit voor een quotum, zodat men er zeker van kan zijn dat er een minimaal aantal vrouwen in het kabinet komen. Uit eigen ervaring weet zij dat dit een prima manier is om vrouwen hogere posities te laten bekleden. 'In Brussel heeft de president van de Europese Commissie op voorhand gezegd dat hij eenderde van de Commissie uit vrouwen wil laten bestaan. Vervolgens komen er kwalitatief zeer zware vrouwen aan bod en dan heb je een uitstekend team om de oorlog te winnen.' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden