Plus

Kroegentocht met GroenLinks: op zoek naar de roze kiezer

De werkgroep RozeLinks van GroenLinks voerde zaterdag campagne met een roze kroegentocht. Heel effectief leek het allemaal niet, gezellig was het wel.

Lex Boon
Irene Kingma: 'Vanavond gaat niet zozeer om stemmen binnenhalen' Beeld Rink Hof
Irene Kingma: 'Vanavond gaat niet zozeer om stemmen binnenhalen'Beeld Rink Hof

Het is iets over een betere wereld, hoop en Jesse. Aan haar wilde armbewegingen is af te leiden dat het een passievol betoog moet zijn, maar wat Irene Kingma op het kleine danspodium in Café Montmartre in de Halvemaansteeg precies probeert te zeggen is onduidelijk.

Haar mond gaat dan wel open en dicht, maar het enige wat klinkt is het alles overstemmende Oh, I wanna dance with somebody van Whitney Houston. Het is dan ook 01.03 uur, in de nacht van zaterdag op zondag, en niet het handigste tijdstip om aan een GroenLinkslid te vragen waarom je op haar partij moet stemmen.

De campagneactie van RozeLinks, de werkgroep over seksuele diversiteit van de partij, is ook al ruim een uur voorbij. Het punt waar de campagne over ging in de reguliere uitgaansavond was zelfs duidelijk waar te nemen.

Toen om 23.42 uur All I want for Christmas is you werd gedraaid, begon de groep van zo'n vijftien in felgroen geklede GroenLinksleden pas echt te dansen, ging het tempo waarin het bier werd besteld omhoog en strandde de kroegentocht in het vierde café van de avond.

Zichtbaar in de uitgaansstraat
Rond een uur of acht die avond was de groep bijeengekomen in Prik in de Spuistraat voor de 'roze kroegentocht', met als doel om 'met een grote groep GroenLinksers zichtbaar te zijn in de uitgaansstraten, roze kroegen en clubs van Amsterdam'.

In Prik is het vooral even bijpraten onder­ling, over de opening van het campagnepand in De Pijp eerder die dag, bijvoorbeeld. Of over het 'canvassen' dat veel leden die middag hadden gedaan, het campagnejargon voor het langs de deuren gaan om stemmen te winnen.

In de Reguliersdwarsstraat zou de campagneavond pas écht beginnen. Alleen eenmaal aangekomen in gaybar Taboo is het nog even wachten op de jongen die de tas met GroenLinkscondooms (Met op de verpakking: 'Voor de inhoud') zou meenemen.

Als die conversation starter is gearriveerd, blijkt er tussen het internationale publiek in Taboo weinig stem­gerechtigden te zitten.

Uitgebreide conversaties blijven uit. "En jammer dat het heterocondooms zijn," zegt Tania Barkhuis, voorzitter van GroenLinks Amsterdam. Ze legt uit dat homo's eigenlijk een steviger condoom nodig hebben.

Volgende café: Amstel 54, waar meer succes wordt geboekt. Er wordt in ieder geval één stem binnengehaald, nadat campagneleider Bas Groen en Nevin Özütok (dagelijks bestuur Oost, nummer 12 op de kandidatenlijst) lange tijd met een man in gesprek zijn geweest.

Het gesprek blijkt vooral over de PVV, Wilders en de politiek in het algemeen te gaan, want de man is eigenlijk al snel overtuigd. "Ik heb twee stemwijzers ingevuld en daar kwam ook GroenLinks uit," zegt hij.

Partij voor iedereen
"Vanavond gaat ook niet zozeer om stemmen binnenhalen," vertelt Kingma niet veel later in Montmartre, als alles nog rustig en verstaanbaar is. "We willen vooral laten zien dat wij hier zijn. Dat we een partij zijn voor iedereen. Ook bij het canvassen komen we niet vertellen dat mensen GroenLinks moeten stemmen, we gaan vooral met ze in gesprek over hun zorgen."

Waarom zou je op GroenLinks moeten stemmen? Dat is na deze avond nog niet duidelijk. En om 01.03 uur is het te laat om die vraag te stellen. Op de dansvloer is het betoog van Kingma nog amper te verstaan, maar het is in ieder geval iets met een betere wereld, hoop en Jesse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden