Review

Kroegenboek Giphart en Bartelsman: sfeervolle verslagjes in woord en beeld

Voor het boek Het leven, de liefde en de lusten werkten schrijver Ronald Giphart en fotograaf Jan Bartelsman in vijf dagen vijftig Amsterdamse kroegen af.

(VLNR) Fotograaf Jan Bartelsman en auteurs Ronald Giphart, Kluun en Hans van der Beek tijdens de presentatie van het boek Het Leven, de Liefde en de Lusten van Giphart en Bartelsman.Beeld ANP

In café l'Opera op het Rembrandtplein zitten twee jonge vrouwen aan een tafeltje. De een huilt, de ander troost. Dan vertrekt het troostmeisje in de richting van het toilet en blijft de huilende studente achter. Ronald Giphart en Jan Bartelsman - ze zitten op dag twee van hun vijfdaagse 'kroegentocht der kroegentochten' - kijken toe, ongemakkelijk. Lachende mensen, tongzoenende mensen, vechtende mensen - ze horen hier allemaal thuis. Maar leed in het café, daar weet niemand mee om te gaan.

Uiteindelijk kunnen ze het niet langer aanzien en spreken ze het meisje aan. Ze blijkt zwanger, van een lul de behanger nog wel, van hem gaat ze echt geen kind houden. Het duo Giphart/Bartelsman moet verder helaas. Ze moeten in vijf dagen vijftig kroegen bezoeken en dan moet je nu eenmaal, geheel tegen de wetten van het kroegbezoek in, op de klok kijken. Ze nemen bezwaard afscheid van het meisje, maar willen wel nog weten of haar vriendin snel van het toilet terugkeert. Dat was geen vriendin, blijkt. Het was een andere cafébezoeker die het meisje even had getroost.

Het is maar één verhaal van de vele in Het leven, de liefde en de lusten, maar wel eentje dat dit boek fraai samenvat - en het kroegleven in het algemeen. Toevallige, mooie ontmoetingen. Hotelbars, bruine nachtkroegen, hippe eettenten. Van Karpershoek en Dwaze zaken tot Hannekes Boom en Meneer Malasch. De twee bezochten ze allemaal met als doelstelling één fluitje per uitspanning, een voornemen dat ze in de loop van dag één al lieten varen. Bartelsman maakte de foto's, soms van het interieur of een gerecht, maar vooral van het hart van een kroeg: de mensen en de lol die ze hebben.

Giphart ondertussen ging aan de bar zitten met een blocnote. Zijn reportage bestaat gelukkig niet uit wezenloze beschrijvingen van elk bezocht interieur, maar uit herinneringen, anekdotes en gesprekken die hij afluisterde. Zo gaat zijn verhaal vaak helemaal niet meer over de kroeg die hij bezoekt, maar schiet het prettig alle kanten op - zoals dat hoort in een goed kroeggesprek.

Minpuntje: het formaat - nog iets kleiner dan A5 - doet de sfeervolle fotografie van Bartelsman te weinig recht. Maar Het leven, de liefde en de lusten voldoet ruimschoots aan het belangrijkste criterium van een fijn kroegenboek: je krijgt er dorst van.

Ronald Giphart en Jan Bartelsman, Het leven, de liefde en de lusten. Uitgeverij B for Books. € 12,50.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden