Kroegbaas slaat klant schedel in

BUSSUM - ''Je schrijft met een vork,'' hield Jørgen Roelfzema de eigenaar van het Bussemse café De Boemel voor toen hij werd geconfronteerd met een bon waarop sterke drank stond die hij niet had genuttigd.

Volgens zijn oom Paul Roelfzema is onenigheid over een rekening de reden voor de ernstige mishandeling op kerstavond. Het was in zijn ogen 'een soort afrekening'. De kans dat de 34-jarige Bussumer het pak slaag overleeft, is zeer klein. ''Er is geen hersenactiviteit, hij zal niet meer worden gereanimeerd. Overleeft hij het toch, dan is hij gehandicapt.''

Roelfzema: ''Jørgen deed mee met de traditionele kroegentocht op kerstavond. In De Boemel moest hij met de eigenaar de keuken in. Daarna is hij door de kroegbaas met een stok afgeranseld in de steeg achter het café.'' De mishandeling in de steeg wordt door de politie bevestigd. De café-eigenaar zit vast voor poging tot doodslag. Zijn advocaat wilde gisteren niet op de zaak ingaan.

Jørgen Roelfzema was kwetsbaar sinds hij negen jaar geleden een zwaar brommerongeval kreeg. Hij lag toen tien dagen in coma en verloor een deel van zijn schedel. Dat deel werd vervangen door een stalen kap. Juist de eigenaren van de kroegen waar Jørgen graag kwam, waaronder De Boemel, waren volgens zijn oom op de hoogte van de situatie.

''Hij liep eerst met een gat in zijn schedel. We hebben toen een speciaal petje voor hem laten maken met een beschermende laag, om te voorkomen dat hij een helm op moest. Ik ben zelf de kroegen langs gegaan om te vragen of Jørgen er weer in mocht, om hem de kans op een sociaal leven terug te geven. Zonder bescherming vonden kroegbazen het veel te link. ''Door het ongeval is Jørgen veranderd,'' vertelt zijn oom. ''Hij reageert nogal zwart-wit, maar nooit agressief.''

Roelfzema heeft via de website van dagblad de Gooi & Eemlander getuigen opgeroepen zich bij hem te melden. Volgens hem is het milieu waarin de eigenaar van De Boemel verkeert dermate bedreigend, dat mensen uit de omgeving niet naar de politie durven. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden