Kritischer over wapenindustrie

AMSTERDAM - De pensioenfondsen ABP en PGGM, de twee grootste van Nederland, gaan hun criteria voor beleggingen in de wapenindustrie aanscherpen.De vakcentrale FNV is blij met die beslissing, zo liet bestuurder Peter Gortzak dinsdag weten.

Het bestuur van PGGM wil niet langer investeren in ondernemingen die ''substantieel'' betrokken zijn bij de productie van clusterbommen en landmijnen. ABP sluit niet uit dat het zich terugtrekt uit fondsen die te maken hebben met de productie van dergelijke wapens.

Het televisieprogramma Zembla meldde zondag dat Nederlandse pensioenfondsen beleggen in bedrijven die onder meer clusterbommen en landmijnen produceren. Er zou afgelopen jaar voor 229 miljoen euro zijn belegd in Amerikaanse clusterbommenproducenten. Vorig jaar staken de fondsen 59 miljoen euro in mijnenfabrieken.

PGGM heeft naar eigen zeggen sinds 1985 een beleid waarbij niet wordt belegd in bedrijven die meer dan 50 procent van hun omzet halen uit de wapenindustrie of -handel. Op deze manier sluit het fonds veel, maar niet alle ondernemingen uit die wapentuig maken. Het bestuur van PGGM neemt binnenkort een besluit over aangescherpte criteria voor beleggingen.

Welkome steun

ABP zegt zich te houden aan wetgeving en internationale verdragen als het gaat om investeringen in de wapenindustrie. Over zaken die niet bij wet of verdrag verboden zijn, zoals clusterbommen, beraadt de top van het pensioenfonds zich. ''De discussie betreft de vraag of we in dat soort zaken moeten beleggen'', verduidelijkte een woordvoerder. Ook wordt bekeken hoe ABP zich eventueel kan terugtrekken uit grote concerns die zich naast de wapenindustrie ook met andere zaken bezighouden.

De vakbond FNV beschouwt de nieuwe houding van pensioenfondsen als ''een welkome steun in de rug'', zei FNV-bestuurder Gortzak. Doorgaans maken vakbonden de helft uit van het bestuur van een pensioenfonds. De andere helft wordt vertegenwoordigd door werkgevers. Naast dat bestuur is er een directie, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding.

Gortzak vindt niet dat de bestuurders uit vakbondskringen medeverantwoordelijk zijn voor de 'foute' beleggingen. ''Ik weet zeker dat veel van hen dit niet wisten'', stelt hij. Wel hebben bonden al langer richtlijnen voor beleggingen. Volgens Gortzak belandt een bestuur van een pensioenfonds vaker in een padstelling over dit soort kwesties. Dat er soms beweging in zaken komt na een televisieuitzending, heeft volgens hem te doen met ''gevoeligheid voor imagoschade''. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden