Kritische SP-leden: verkiezingsprogramma te realistisch

De leden van de SP hebben zich zaterdag tevreden uitgelaten over het partijprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen. Toch is er ook kritiek: de programmacommissie heeft zich soms laten leiden door te veel realiteitszin.

Redactie
Jan Marijnissen Beeld anp
Jan MarijnissenBeeld anp

Dat kwam onder meer naar voren in de inbreng van de afdelingen Rotterdam en Amsterdam, die pleiten voor het terugbrengen van de ontwikkelingshulp naar 0,8 procent van het bruto nationaal product.

'En dat is eigenlijk al te weinig', vond een spreker.
Ook vanuit Gorinchem klonk deze kritiek. 'We moeten onze uitgangspunten in het programma zetten. Dan kunnen we bij het onderhandelen nog wel wat dingen laten vallen', stelde de afgevaardigde.

Het congres begon vanochtend begonnen zonder oud-leider Jan Marijnissen. Die is nog herstellende van een operatie aan zijn hart. Op het vorige congres van 2 juni werd hij plots onwel.

Marijnissen had wel een boodschap gestuurd voor de leden van de SP. Hij liet weten dat het goed met hem gaat en dat hij hoopt volgende week weer aan de slag te gaan. Hij is geschrokken van het incident. 'Ik ben meteen gestopt met roken. En ik ben nu 14 dagen clean', meldde hij in de boodschap.

De voormalig voorman van de SP liet ook weten dat hij heeft opgemerkt dat de aanvallen op de SP toenemen. 'En dat is een goed teken', constateerde hij. Volgens Marijnissen is de partij klaar om te gaan regeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden