Kritiek VVD'ers op vrijgeleide voor Van Haga

De VVD leek af van de affaire rond het in opspraak geraakte Tweede Kamerlid Wybren van Haga. Maar er klinkt kritiek op het interne onderzoek dat hem vrijpleit.

Jan Hoedeman en Tobias den Hartog
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wat volgens critici wringt, is dat de VVD'er erkende fouten te hebben gemaakt als pandjesbaas, terwijl de integriteitscommissie 'geen overtredingen' heeft geconstateerd.

Vastgoedmiljonair Van Haga bekende tegenover deze krant dat hij in 'zeven of acht' van zijn tientallen huizen de woonregels heeft overtreden. Er zaten meer huurders in dan was toegestaan. Na ruim drie maanden van stilte oordeelde de interne VVD-commissie echter dat 'van overtredingen of ernstig verwijtbaar handelen niets is gebleken'.

Dat wekt wrevel binnen de partij, zegt Bert Homan, die VVD'ers opleidt, ook op gebied van integriteit. "Ik verbaas me over het eindoordeel. Er lijkt sprake te zijn geweest van een overduidelijke overtreding. Dat kan ik niet rijmen met de slotconclusie van de commissie."

Opheldering
Homan heeft de commissie om opheldering gevraagd. Ook omdat Van Haga eerder verklaarde dat hij als huizeneigenaar de woonregels niet had gevolgd, omdat die volgens hem zo snel veranderden dat hij die niet kon bijbenen. "Ik snap daarom gewoon niet hoe de commissie van A tot B komt," zegt Homan. "Het lijkt met elkaar in tegenspraak. Er kan best argumentatie voor zijn, maar die zie ik niet in het rapport."

Volgens de VVD'er heeft het 'alle schijn' van dat dit een 'politieke afweging' is die het Van Haga mogelijk maakte om zijn bedrijven nu echt op afstand te zetten, zodat hij kan aanblijven in de Tweede Kamer. "Dat lijkt wel een nadrukkelijke rol te hebben gespeeld. Was Van Haga weggestuurd als VVD'er, dan had hij immers zijn Kamerzetel kunnen meenemen en waren de regeringspartijen hun meerderheid in de Tweede Kamer kwijt geweest."

"Dit is politiek opportunisme," oordeelt professor Hans van den Heuvel, die veel integriteitsonderzoeken heeft gedaan naar politici. "Deze beslissing is niet te begrijpen. Dit zijn kennelijk de VVD-mores die hier gehanteerd worden," aldus de emeritus hoogleraar van de VU.

Het oordeel over Van Haga lijkt bovendien milder dan bij andere VVD-Kamerleden die in integriteitskwesties wél hun baan moesten inleveren. Kamerlid Mark Verheijen werd strakker langs de lat gelegd, vermoedt VVD'er Homan.

Verheijen werd beschuldigd van geknoei met declaraties, maar van misstanden bleek later niets. Homan: "Ik zie wel dat de samenstelling van de commissie nu anders is dan destijds. En dat er toen een keihard oordeel lag, maar nu een ander soort conclusie wordt getrokken."

JOVD sceptisch
De jongerenafdeling van de VVD, de JOVD, vraagt zich vooral af of Van Haga de kwestie wel achter zich kán laten. In overleg met fractieleider Klaas Dijkhoff - en onder dwang van de commissie - belooft het Kamerlid nu definitief zich niet meer te bemoeien met zijn vastgoedportefeuille.

JOVD-voorzitter Splinter Chabot is sceptisch. "Er dwarrelt veel stof om Van Haga heen. De integriteitscommissie van de VVD biedt een stofzuiger aan door hem de kans te geven zijn vastgoedactiviteiten op afstand te zetten. Maar of dat werkt, is de vraag. Hij zal grote schoonmaak moeten houden."

Lees ook: VVD'er Van Haga in de fout, maar de coalitie gaat voor

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden