Kritiek VS niet voor Nederland

DEN HAAG - Het is nooit de bedoeling geweest van de Amerikaanse minister van Defensie om Nederlandse troepen in Oeroezgan te bekritiseren. Dat hebben de Amerikaanse onderminister van Defensie en ambassadeur gezegd.Voor minister van Defensie Eimert van Middelkoop is met deze verklaring de kous af. In de Amerikaanse krant Los Angeles Times zei de Amerikaanse minister dat de Britse, Canadese en Nederlandse Navo-bondgenoten niet weten hoe zij de Taliban moeten bevechten. De training van de militairen zou hopeloos gedateerd zijn en uit de tijd van de Koude Oorlog stammen.

De kritiek kwam als een donderslag bij heldere hemel, omdat ambassadeur Arnall Van Middelkoop eergisteren nog een brief van Gates overhandigde. Daarin spreekt de Amerikaanse minister van Defensie zijn dankbaarheid uit over de verlenging van de Nederlandse inzet in Oeroezgan.

Volgens ambassadeur Roland Arnall en onderminister Gordon England is Gates echter verkeerd geciteerd. ''Gates uitte enkel algemene kritiek op de inzet van de Navo-landen in Afghanistan. Hij heeft nooit de bedoeling gehad om juist de drie leidinggevende landen het doelwit van zijn kritiek te laten zijn,'' aldus een woordvoerder van Van Middelkoop.

Peter Spiegel, de journalist van de Los Angeles Times die Gates interviewde, zegt dat hij het door het Amerikaanse ministerie van Defensie geautoriseerde interview op band heeft staan en dat hij hem absoluut niet verkeerd geciteerd heeft. ''Het klopt wel dat Gates geen specifieke NAVO-landen noemde,'' erkent Spiegel. ''Maar hij had het wel nadrukkelijk over Zuid-Afghanistan.'' Naast Nederland zijn daar Groot-Brittannië, Canada, Denemarken, Estland en Roemenië actief.

Gates' kritiek viel ook bij de Tweede Kamer en de militaire vakbonden in het verkeerde keelgat. ''De Nederlanders zijn gedisciplineerd, professioneel en goed getraind,'' brieste voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond Acom. ''Het is het neusje van de zalm.'' Volgens Kleian stond de kritiek van Gates ook in schril contrast met de complimenten die zijn landgenoot, voormalig Navo-bevelhebber Wesley Clark, eerder deze week nog aan de Nederlandse krijgsmacht uitdeelde.

Kleian noemde de kritiek van de Amerikaanse bewindsman dan ook 'belachelijke nonsens'. ''Als de Amerikanen het beter kunnen, dan sturen ze toch gewoon 10.000 Amerikanen naar Oeroezgan? Dan halen wij onze jongens en meisjes terug naar huis.'' Zijn collega Wim van den Burg van AFMP/FNV deelde Kleians verontwaardiging. ''Het feit dat het nu minder goed gaat, is geen reden om kritiek te leveren.''

Ook de Tweede Kamer kan zich niet in de uitspraken van Gates vinden. ''Gates moet begrijpen dat de situatie in Afghanistan het gevolg is van de Amerikaanse inval in Irak,'' zegt VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn. ''Amerika moet beseffen dat het Europa nodig heeft.''

SP-Kamerlid Harry van Bommel vreesde dat het Amerikaanse commentaar op de Navo-inzet een teken was van het uiteenvallen van de coalitie. ''Als het draagvlak voor de ISAF-missie wegvalt, zullen landen hun inzet mogelijk niet meer verlengen.''

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de Navo reageerde aanvankelijk 'verrast'. Hij zei nooit een aanwijzing te hebben gekregen van de commandanten ter plaatse dat de Navo-troepen in het zuiden van Afghanistan zouden falen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden