Kritiek PvdA op 'vreselijke uitspraken' eigen Turkse Kamerleden

De PvdA heeft de Turkse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk hard laten vallen nadat zij zich in Turks-Nederlandse media negatief hebben uitgelaten over het integratiebeleid van hun partijgenoot Lodewijk Asscher. Zij moesten zich gisteren verantwoorden bij het fractiebestuur.

Marcel Wiegman
PvdA-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu. Beeld anp
PvdA-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu.Beeld anp

Op de Turkse internetsite Sonhabet.nl stelden de twee dat minister Asscher zich schuldig maakt aan uitsluitingspolitiek, omdat hij vier conservatief-religieuze Turkse organisaties en stromende de komende vijf jaar extra in de gaten wil houden: de Süleymancibeweging, Milli Görüs, Diyanet en de Fethullah Gülenbeweging. Asscher zou er volgens de PvdA'ers beter aan doen de dialoog met de organisaties te zoeken in plaats van kritiek te leveren.

'Als deze uitspraken gedaan zijn, deugen ze niet,' zei integratiewoordvoerder Ahmed Marcouch van de PvdA gisteren in een debat met Asscher. Marcouch betoogde dat het de taak van Asscher is om 'de vinger op de zere plek te leggen'. 'Daar waar het pijn doet, begint de emancipatie. Asscher doet dat goed. Als er mensen zijn die anders beweren, hebben ze ongelijk.'

Monitoren
Asscher twijfelt of de Turkse organisaties voldoende doen om de integratie van Turken in Nederland te bevorderen. Hij wil ze daarom minimaal vijf jaar 'monitoren', volgens Marcouch beleidstaal voor 'betrokken blijven'. Kuzu en Öztürk beweren dat dat niet nodig is. De vier organisaties houden zich volgens hen gewoon aan de wet.

Met hun uitspraken hebben Kuzu en Özturk zich afgekeerd van de fractie. Het fractiebestuur heeft ze daar gisteren ernstig op aangesproken. Volgens Marcouch een heel normale en logische stap na de 'vreselijke uitspraken' van de twee. 'Ik baal hier enorm van.'

Asscher zei zich niet te willen mengen in de fractieaangelegenheden van de PvdA, maar noemde het betoog van Marcouch 'glashelder'. Volgens bronnen in Den Haag maakten Kuzu en Öztürk Asscher het verwijt dat hij niet eerst met hen had overlegd, voordat hij gewag maakte van zijn onderzoek naar de Turkse organisaties.

Voorkeurstemmen
Kuzu en Öztürk staan onder druk van hun Turkse achterban. Kuzu maakte er bij de verkiezingen van 2012 geen geheim van dat hij zich profileerde als Turk en Rotterdammer. Zijn campagne voerde hij gedeeltelijk in het Turks. Kuzu haalde uiteindelijk met 23.067 voorkeurstemmen op eigen kracht een Kamerzetel. Öztürk haalde 9.831 voorkeurstemmen. Zij stegen respectievelijk van plek 27 en 39 op de PvdA-lijst naar plek 5 en 9.

Eind 2012 verloor Kuzu zijn woordvoerderschap op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Hij bleek als Kamerlid te figureren in een reclamespot van een Turkse zorgverzekeraar. Öztürk, die lange tijd raadslid was in Roermond, kwam begin 2012 negatief in het nieuws toen een e-mail van het Limburgse Statenlid Cor Bosman van de PVV uitlekte. Daarin maakte hij Öztürk uit voor 'een stuk uitgekotst halalvlees van een Turks varken'.

PvdA-Kamerlid Selcuk Ozturk. Beeld anp
PvdA-Kamerlid Selcuk Ozturk.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden