Kritiek op zakenbelang Turkse premier in Almere

De zakelijke belangen van de Turkse premier Binali Yildirim in Almere roepen vragen op in Turkije, nu dat land verwikkeld is in een diplomatieke crisis met Nederland.

Rasit Elibol en Bas Soetenhorst
CHP-politicus Özel twitterde dinsdag over het artikel over Yildirims zakelijke belangen Beeld Twitter
CHP-politicus Özel twitterde dinsdag over het artikel over Yildirims zakelijke belangenBeeld Twitter

De Turkse krant BirGün legt dinsdag een verband tussen het uitblijven van financiële sancties tegen Nederland en de zakelijke belangen van Yildirim in Nederland. 'Durft Yildirim zijn bedrijven te laten varen?' vraagt de krant zich af.

Yildirims zoon Erkam geldt als de voorman van het familiebedrijf, dat een aantal ondernemingen in vooral de maritieme sector beslaat.

Duidelijkheid
"Terwijl de leiders van het land voor een paar honderdduizend stemmen de schepen met Nederland verbranden, is premier Yildirim opvallend stil," zegt Özgür Özel van oppositiepartij CHP tegen BirGün. "Vermoedelijk zit hij met zijn gedachte bij zijn eigen schepen."

De CHP verlangt duidelijkheid van de Turkse premier over diens zakelijke belangen in Nederland.

BirGün geldt als een kritisch volger van de Turkse regering. De hoofdredacteur zat vorig jaar korte tijd vast wegens kritiek op president Erdogan.

Zware verliezen
De krant verwijst dinsdag naar Het Parool, dat in september vorig jaar meldde dat Yildirims zoon de afge­lopen jaren zware verliezen leed met het in Almere gevestigde Zealand Shipping, volgens de website de eerste internationale vrachtrederij van Flevoland.

Tussen 2012 en 2016 verloor Zealand Shipping 12,6 miljoen euro. De netto-omzet in 2015 lag bijna 20 procent lager dan in 2014, blijkt uit de laatste jaarcijfers. Het bedrijf heeft een schuldenlast van meer dan 90 miljoen euro.

Op hetzelfde adres als Zealand Shipping zit een onroerendgoedbedrijf van Erkam Yildirim, Castillo Real Estate. Al in 2014 stelde de CHP vragen over deze bedrijven en mogelijke belangenverstrengeling bij Yildirim. De vragen werden nooit beantwoord.

Volgens Turkse media deed Erkams vader in 2002, toen hij minister werd, zijn zakelijke belangen aan hem over. Onder Erkams leiding groeide het familiebedrijf binnen de maritieme sector.

Lees ook: De Almereconnectie van Turkse premier Yildirim

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden