Kritiek op wapenbeurs in Amsterdam

Asscher, die niet op de hoogte was gesteld van de conferentie in de Industrieele Groote Club, wil weten wie er precies op de beurs zijn en wat er zal gebeuren. Foto ANP Beeld
Asscher, die niet op de hoogte was gesteld van de conferentie in de Industrieele Groote Club, wil weten wie er precies op de beurs zijn en wat er zal gebeuren. Foto ANP

AMSTERDAM - Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher stelt een onderzoek in naar een conferentie van wapenhandelaren, komende donderdag in de Industrieele Groote Club op de Dam.

Ex-burgemeester Job Cohen zei in 2005, toen in de RAI de wapenbeurs Itec werd gehouden, het 'onwenselijk' te vinden dat zulke beurzen in Amsterdam werden gehouden. Hij kon er niet tegen optreden, ook al omdat op de beurs geen echte wapens waren.

Asscher, die niet op de hoogte was gesteld van de conferentie in de Industrieele Groote Club, wil weten wie er precies op de beurs zijn en wat er zal gebeuren.

Actievoerders gaan donderdag bij de Industrieele Groote Club op de Dam demonstreren tegen de bijeenkomst. ''Amsterdam kan geen gastheer zijn voor wapenbedrijven. Dit is niet zo maar een conferentietje. Hier komt de wereldtop van de wapenindustrie,'' zegt Frank Slijper van Stopwapenhandel.org.

Op de beurs, de Netherlands Offset Conference genaamd, spreken tientallen wapenproducenten over compensatieorders die buitenlandse defensiebedrijven verplicht bij Nederlandse bedrijven moeten plaatsen wanneer de Nederlandse krijgsmacht iets bij hen koopt.

Volgens de actievoerders zijn vijf van de tien grootste wapenproducenten ter wereld aanwezig: BAe, Boeing, Lockheed Martin, L-3 Communications en Thales.

''Zij leveren wapens aan landen in spanningsgebieden, landen met interne conflicten en straatarme landen, die hun geld wel beter kunnen besteden. Ook zijn al deze bedrijven betrokken bij de productie van kernwapens of clustermunitie. Lockheed Martin is de hoofdaannemer van het controversiële JSF-project. Verder is het Israëlische bedrijf Elbit aanwezig, dat op diverse manieren een bijdrage levert aan de onderdrukking van de Palestijnen.''

Voorafgaand aan de conferentie houdt de officieel in Nederland gevestigde wapenfabrikant European Aeronautic Defence and Space Company - de op één na grootste Europese wapenfabrikant en de grootste producent van passagiersvliegtuigen (Airbus) - dinsdag een aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Okura.

Slijper verwacht ook daar enkele actievoerders. ''Mogelijk dat enkele Duitse actievoerders die aandelen hebben, op die vergadering gebruik maken van hun vraagrecht.''

De Industrieele Groote Club kon vanmorgen niet reageren. Wel zei een medewerker dat er woensdag een pannenkoekenmiddag is voor kinderen die bij Dodenherdenking zijn geschrokken in de consternatie op de Dam. (ROB ROMBOUTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden