Update

Kritiek op Verhagen groeit in CDA

Het CDA-partijkantoor. ANP Beeld
Het CDA-partijkantoor. ANP

DEN HAAG - De CDA-fractie in de Tweede Kamer twijfelt sterk over de mogelijke samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Van steeds meer kanten komt het bericht dat partijleider Maxime Verhagen onder vuur ligt bij zijn fractiegenoten.

Verhagen zou kritiek hebben gekregen op zijn solistische optreden. Bovendien zou hij meer informatie moeten delen met zijn collega's. De spanningen hebben vooralsnog geen gevolgen voor de onderhandelingen met VVD-leider Mark Rutte en PVV'er Geert Wilders. ''Ze gaan gewoon verder,'' aldus een woordvoerder.

De nieuwe berichten over wrijvingen bevestigen het beeld van de afgelopen dagen. Achter gesloten deuren gaat het er zeer heftig aan toe, terwijl de leiders van het CDA blijven volhouden dat er eensgezindheid heerst in de fractie. Verhagen bagatelliseerde ook dinsdag de verhalen over onvrede. ''Het overleg verliep in goede sfeer.''

Zelfs de CDA-onderhandelaars Verhagen en Ab Klink zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Klink wil bijvoorbeeld veel nadrukkelijker de schuld van de huidige politieke situatie leggen bij de PvdA. De sociaaldemocraten zouden door hun blokkade van een kabinet met PvdA, VVD en CDA samenwerking met Wilders onvermijdelijk hebben gemaakt. Verhagen vindt dat 'veel te defensief'. Hij wil de nadruk leggen op wat het CDA allemaal binnenhaalt.

De CDA-leider kan ook moeilijk zijn ergernis verbergen over de hoge eisen die twijfelende Kamerleden stellen in ruil voor steun aan een mogelijk minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

Oud-premier Piet de Jong (CDA) beziet met argusogen het streven naar een kabinet met gedoogsteun van de PVV. Dat zegt hij in Vrij Nederland van deze week.

''De godsdienstvrijheid en de rechtsstaat moeten recht overeind staan. Dat is voor mij essentieel,'' aldus de inmiddels 95-jarige oud-duikbootkapitein. ''In 1934 ben ik naar de Oost, naar Indië gegaan. Drie jaar heb ik daar gevaren, met alle soorten gelovigen aan boord: mohammedanen, katholieken, protestanten. Mijn Ambonese seiner was streng gereformeerd. We zaten dicht op elkaar in een kleine ruimte, in de hitte. Al die jaren is er nooit één onvertogen woord gevallen. Dat kan alleen als je eerbied hebt voor elkaars overtuiging. Als je zegt: jullie deugen niet, zoals Geert Wilders doet, dan escaleert het, en gaat het van kwaad tot erger.'' (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden