Kritiek op tocht met Sail van stadsdeel Oost

Archieffoto van de Tolkien. Foto drhenkenstein/cc Beeld
Archieffoto van de Tolkien. Foto drhenkenstein/cc

AMSTERDAM - Fatima Elatik, de voorzitter van stadsdeel Oost, ligt onder vuur over een boottocht tijdens Sail. Als enig stadsdeel voer Oost afgelopen donderdag bij de intocht mee met een eigen schip.

Het stadsdeel voer met de 42 meter lange schoener J.R. Tolkien, volgens de verhuurder een luxueuze 'topzeilschoener'. De tweemaster biedt plaats aan negentig personen. Het was een imposanter vaartuig dan de partyboot waarmee het stadsbestuur uit de Stopera meevoer en waarop stadsdeelbestuurders en (deel)raadsleden uit heel Amsterdam welkom waren. Beide schepen kruisten elkaar donderdag ter hoogte van het Amsterdamse havengebied.

GroenLinksfractievoorzitter Astrid Kuiper, wier partij deel uitmaakt van het stadsdeelbestuur in Oost, heeft schriftelijke vragen gesteld over de zeiltocht, waarbij politici van in ieder geval PvdA, D66 en ook GroenLinks aanwezig waren. Kuiper herinnert aan de uitspraak van vorig jaar van de deelraad van Zeeburg (inmiddels opgegaan in die van Oost) om alleen 'onvermijdbare kosten' te maken tijdens Sail. Vanwege de ophanden zijnde bezuinigingen moest het geen 'eigen feestje' worden.

Toch kregen deelraadsleden een uitnodiging om mee te varen op de Tolkien. Tijdens de tocht twitterde Elatik dat het een uitstapje betrof met bewoners die zich hebben ingespannen voor het stadsdeel. Kuiper wil weten wat de kosten waren, wie waren uitgenodigd en wat het 'maatschappelijk rendement' is geweest. De huurprijs voor een dagtrip met de Tolkien bedraagt normaal rond de zevenduizend euro. Onduidelijk is of er een toeslag werd geheven voor Sail.

Het partyschip Columbus, waarop het college voer met genodigden, kent een bescheidener tarief: 1500 euro. De Columbus biedt plaats aan 250 personen.

Volgens een woordvoerster van Elatik was de Tolkien al geboekt op het moment dat de deelraad van Zeeburg uitsprak dat het allemaal zo sober mogelijk moest. (HET PAROOL)

Foto drhenkenstein

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden