Kritiek op 'stoere taal' van premier Rutte

Premier Mark Rutte zou raddraaiers die met oud en nieuw hulpverleners aanvallen ‘het liefst allemaal persoonlijk in elkaar slaan’. Dat zei hij vrijdag naar aanleiding van de vele incidenten tijdens oudejaarsnacht.

Hans van Soest
 Premier Mark Rutte vrijdag tijdens de persconferentie na de ministerraad. Beeld ANP
Premier Mark Rutte vrijdag tijdens de persconferentie na de ministerraad.Beeld ANP

De opmerkelijke uitspraak van Rutte leidt tot de nodige verontwaardiging. Gert-Jan Segers van regeringspartner ChristenUnie noemt het ‘niet helemaal premierwaardig’. “Soms moet je emotie onderdrukken en het juiste doen.”

Segers vindt het opmerkelijk dat Rutte ‘stoere taal’ gebruikt, maar niet de maatregel neemt waar de politie om vraagt: een verbod op knalvuurwerk. Het kabinet weigert dat. “Als je er echt wat aan wilt doen, laat het dan niet bij woorden, maar ga een stap verder.”

‘Sneue praatjes’

Ook GroenLinksleider Jesse Klaver vindt dat: “De veiligheid van onze hulpverleners verdient meer dan loze woorden. Een vuurwerkverbod vindt misschien niet iedereen de leukste maatregel, maar is wel nodig om onze mensen te beschermen.” PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het ‘sneue praatjes’ van de premier. “Politiemensen verdienen een premier die wat doet aan de enorme werkdruk en die maatregelen neemt, zoals een verbod op zwaar vuurwerk, in plaats van dit soort domme praatjes.”

PVV-leider Geert Wilders sneert: in elkaar slaan? “Met zijn handtasje zeker.”

Politievakbond ACP is kritisch. “Dit soort bijzondere uitspraken helpen niet,” zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. “Het probleem wordt er niet kleiner van. Wat wel zou helpen, is als hij besluit tot een landelijk verbod op vuurwerk. Dus het zijn slechts woorden, die bovendien over twee dagen alweer vergeten zijn. Geen daden.”

Rond de jaarwisseling nam het aantal incidenten rond hulpverleners opnieuw toe, met 10 tot 12 procent. Politieagenten werden vaker bestookt met zwaar vuurwerk of kregen te maken met ander geweld “Ook mijn handen jeuken om bijna zelf dan maar rechter te worden,” verzuchtte Rutte hardop. Wel voegde hij er direct aan toe dat dat ‘natuurlijk niet kan’.

Zomergasten

Het is niet voor het eerst dat Rutte kritiek krijgt op zijn ‘straattaal’. Opvallend genoeg gebeurt dat telkens in campagnetijd. Over twee maanden zijn er voor Rutte belangrijke verkiezingen voor de Provinciale Staten, waarbij het kabinet zijn meerderheid in de Eerste Kamer dreigt te verliezen.

In de aanloop naar de vorige Provinciale Statenverkiezingen zei hij in een lijsttrekkersdebat dat Nederlanders die als jihadist naar Syrië of Irak reizen, beter daar kunnen sneuvelen dan dat ze terugkomen naar Nederland. Het leidde tot de nodige ophef bij andere lijsttrekkers. Toenmalig D66-leider Alexander Pechtold noemde het ‘een premier onwaardig’.

Pleur op

In de zomer van 2017 trapte Rutte de campagne richting de Tweede Kamerverkiezingen af in Zomergasten. Daarin zei hij ‘pleur op’ over Turkse Nederlanders die demonstreerden op de Rotterdamse Erasmusbrug. Daarover was vooraf nagedacht in het campagneteam.

CDA-voorman Sybrand Buma verweet Rutte de norm te verlagen. “Als ‘pleur op’ de norm voor Nederland is, dan is dat echt heel erg.”

De fractieleider van de ChristenUnie vindt Ruttes uitspraken ‘niet premierwaardig’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden