Kritiek op Stedelijk Museum via advertentie

Het Stedelijk Museum roept de schijn van belangenverstrengeling over zich af door het museumbestuur toe te staan andere functies in de kunstwereld te bekleden.

Het Stedelijk Museum Beeld Mats van Soolingen
Het Stedelijk MuseumBeeld Mats van Soolingen

Dat stelt kunstverzamelaar Christiaan Braun in een paginagrote advertentie die vandaag in deze krant en NRC Handelsblad en morgen in de Volkskrant staat.

Om (de schijn van) belangenconflicten te voorkomen zou directeur Beatrix Ruf haar werkzaamheden moeten staken voor private partijen, zoals uitgever Michael Ringier en verzekeraar Swiss Re. Nu kan zij als kunstkoper optreden van het Stedelijk én deze Zwitsers.

Kunsthandelaren
Braun hekelt ook het bestuur van het Stedelijk Museum Fonds, dat geld van particulieren inzamelt. Dat bestuur bestaat voor de helft uit kunsthandelaars. Zij kunnen er in theorie van profiteren wanneer hun kunst wordt tentoongesteld in het museum. Vaak stijgt de waarde van de werken daardoor.

In het fondsbestuur zit een kunsthandelaar die is verbonden aan de David Zwirner Gallery in New York. Ook telt het bestuur een Nederlands directielid van veilinghuis Sotheby's in New York (Miety Heiden) en twee Amsterdamse galeriehoudsters: Jorg Grimm van Grimm Gallery en Melanie van Ogtrop van Circle Gallery.

Volgens Braun is ook de combinatie ongewenst van lid van de raad van toezicht van het museum en bestuurslid van het fonds, zeker wanneer het om particuliere verzamelaars gaat.

Museumbeleid
In een reactie stelt een woordvoerster van het Stedelijk de kritiek van Braun 'niet zo goed te begrijpen'. Bij de 'oude persoonlijke relaties' van Ruf is volgens haar nooit sprake geweest van belangenverstrengeling. Over het fonds zegt ze: 'Natuurlijk zullen de bestuursleden geen kunst kopen of tentoonstellingen of andere projecten plannen. Het fonds heeft geen enkele invloed op het museumbeleid.'

Braun heeft een moeizame relatie met het Stedelijk Museum. In 2011 wilde hij tekeningen van Willem de Kooning schenken, maar hij zag daar van af omdat hij zich geschoffeerd voelde door toenmalig directeur Ann Goldstein.
De advertentie van vandaag is ondertekend door Museum Overholland. Braun opende dat door hem gefinancierde museum in 1987, aan het Museumplein. In 1990 sloot hij Overholland wegens onenigheid met het stadsbestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden