Plus

Kritiek op plan nieuwe erfpacht: 'we moeten de grond niet gratis weggeven'

De plannen voor het nieuwe erfpachtstelsel zijn binnen, het woord is aan de Amsterdammers en de gemeenteraad. De eerste kritische geluiden zijn al te horen.

Zeeger Ernsting Beeld Sander van der Torren
Zeeger ErnstingBeeld Sander van der Torren

Links en rechts in de gemeenteraad staan nog niet te juichen om de erfpachtplannen, maar de reden voor hun voorbehoud verschilt. D66 wil weten of Amsterdamse huizenbezitters er wel voldoende op vooruitgaan met het voorstel.

GroenLinks en SP vragen zich daarentegen af of de huizenbezitters er niet té veel op vooruitgaan. "We moeten de grond niet gratis weggeven," aldus Zeeger Ernsting (GroenLinks). Tiers Bakker van coalitiepartij SP wil niet dat de gemeente 'cadeautjes weggeeft'.

Afkopen
Amsterdam stapt na 120 jaar over op een nieuw erfpachtstelsel, waarbij huizenbezitters kunnen kiezen voor eeuwigdurende erfpacht. Op dit moment kunnen eigenaren de erfpacht afkopen, voor bijvoorbeeld vijftig jaar, of zij betalen een jaarlijks canon.

Na vijftig jaar wordt de erfpacht opnieuw vastgesteld en gaat hij in vrijwel alle gevallen flink omhoog. In het nieuwe stelsel kunnen de 120.000 huizenbezitters die op grond van de gemeente wonen de erfpacht voor altijd afkopen of kiezen voor een jaarlijks canon, dat stijgt met de inflatie.

Volgende week begint de inspraak, in de zomer zal de raad zich naar verwachting uitspreken. Het college hoopte het voorstel al vorig jaar af te hebben, maar de berekeningen waren zo ingewikkeld dat meer tijd nodig was. Naar verluidt stelde coalitiepartij D66 voortdurend aanvullende eisen, waarmee de ambtenaren terug naar de tekentafel werden gestuurd.
De specialisten in de gemeenteraad draaien de komende weken overuren om alle rapporten en documenten te doorgronden.

Ernsting wil dan ook niet te snel beslissen of GroenLinks voor of tegen zal stemmen, maar hij is na een eerste bestudering wel kritisch over de plannen. "Het lijkt erop dat rijke Amsterdammers beter af zijn," zegt hij. "Mensen met een grote beurs kunnen de erfpacht wél voor eeuwig afkopen en overal vanaf zijn, voor anderen wordt het lastig. Die zullen een canon moeten betalen."

Beter af
Coalitiepartij D66 is over een paar zaken positief, maar nog niet geheel overtuigd. Joris van Osselaer stelt als voorwaarde dat huizenbezitters beter af moeten zijn met het nieuwe systeem. "Dat moeten we de komende weken gaan zien."

VVD, dat altijd een hekel heeft gehad aan erfpacht, is positief. In de ogen van Tjakko Dijk komt eeuwigdurend afkopen dicht bij het liberale ideaal waarbij huiseigenaren de grond volledig in bezit krijgen. Volgens de VVD levert de regeling huizenbezitters voldoende voordelen.

Joris van Osselaer Beeld Sander van der Torren
Joris van OsselaerBeeld Sander van der Torren

Daar is Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA) niet van overtuigd. Voorzitter Koen de Lange spreekt van een 'ordinaire prijsverhoging' en overweegt een referendum aan te vragen. Actiecomité Verontruste Erfpachters Amsterdam, dat vijfhonderd volgers claimt, noemt het plan een 'ramp voor de stad'.

Prijsstijging
Ook Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, is niet onverdeeld enthousiast. "Het succes van het nieuwe stelsel hangt af van de mate waarin het financieel gunstig is voor huizenbezitters. Dat is nog gissen."

Mensen zullen gaan twijfelen of ze erfpacht voor altijd zullen afkopen, want krijgen ze de tienduizenden euro's die ze hiervoor moeten betalen, weer terug bij de verkoop van hun huis? Zorgt de afkoop voor een minstens zo grote prijsstijging? "Dat lijkt mij niet," zegt Heinen.

Als het nieuwe stelsel niet succesvol is, zal dat de huizenprijzen op termijn negatief beïnvloeden, denkt hij. "Als huizenbezitters kiezen voor een jaarlijks canon, kan die in de loop der jaren behoorlijk oplopen. Een koper zal minder willen betalen voor dat huis."

Het nieuwe stelsel kan de huizenprijzen een zetje geven, maar dan zal een grote groep Amsterdammers de erfpacht moeten afkopen. Zij willen die investering terugverdienen via een hogere verkoopprijs. "Dan gaat het wel om grote aantallen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden