Kritiek op nieuwe voorzitter Kunstraad

Wethouder Gehrels. Archieffoto ANP Beeld
Wethouder Gehrels. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Gerard de Kleijn, de nieuwe voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad, heeft gebrek aan kennis en ervaring van en in de Amsterdamse kunstsector. Ook is hij niet bereid tot gezamenlijk overleg met zijn medebestuurders.

Dat schreven in augustus vorig jaar bestuursleden Margreet Teunissen en Sabrina Kamstra van de Kunstraad in een brief aan wethouder Carolien Gehrels en aan De Kleijn zelf.

Kamstra (hoofd kunstzaken bij het AMC) en Teunissen (directeur van het Internationaal Danstheater) besloten hun termijn als bestuurder niet te verlengen wegens deze bezwaren tegen de nieuwe voorzitter.

De bestuursleden maakten hun brief toen niet openbaar, zeggen zij, om een bestuursoverdracht 'niet onnodig te belasten'.

Ze zouden op verzoek van de wethouder voor een nieuwe termijn aanblijven, omdat de rest van het bestuur werd vervangen. Maar na gesprekken met de nieuwe voorzitter, waaruit de bovenstaande conclusies volgden, trokken zij die kandidatuur in.

Kamstra en Teunissen, lichtten zij toe in hun brief, staan een goed en onafhankelijk functionerende Kunstraad voor: 'En dat komt niet overeen met het beeld dat jij (Gerard de Kleijn, red.) geschetst hebt van de AKR nieuwe stijl.'

Zij vrezen dat De Kleijns Kunstraad zal functioneren 'als verlengde van b. en w. en de dienst DMO in plaats van 'een onafhankelijke adviesraad die zijn nek durft uit te steken in het belang van de kunsten'.

De kwestie-Janmaat en vrees voor verlies van onafhankelijkheid van de Kunstraad als adviesorgaan, staan nu op de agenda van de raadscommissie. Gehrels moet daar vragen beantwoorden van de VVD en D66 over de positie van de Kunstraad, het vertrek van de secretaris en de opgelegde zwijgplicht. (HET PAROOL)

Lees verder in Het Parool van dinsdag 8 februari op pagina 21

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden