Kritiek op laatste woord CDA-congres

Van de Beeten heeft ook kritiek op de verklaring die de onderhandelaars Maxime Verhagen (CDA), Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) opstelden, voor ze hun gesprekken met informateur Ivo Opstelten begonnen. Foto ANP Beeld
Van de Beeten heeft ook kritiek op de verklaring die de onderhandelaars Maxime Verhagen (CDA), Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) opstelden, voor ze hun gesprekken met informateur Ivo Opstelten begonnen. Foto ANP

DEN HAAG - CDA-senator Rob van de Beeten heeft ernstige kritiek op het laatste woord dat het CDA-congres heeft gekregen in het eindoordeel over politieke samenwerking met de VVD en de PVV. Een congres beslist niet over coalitievorming, stelt Van de Beeten in een open brief aan het dagelijks bestuur van het CDA. Het congres moet de afweging die elk individueel fractielid maakt, ten volle respecteren.

Volgens de oud-vicevoorzitter van het CDA krijgt het congres door toedoen van de CDA-top een vrijwel beslissende stem. ''Staatsrechtelijk is en blijft dat uiterst bedenkelijk.'' Van de Beeten vindt dat een congresuitspraak niet mag worden gebruikt om dissidente Kamerleden onder druk te zetten om in te stemmen met het onderhandelingsresultaat.

''Als de tegenstanders in de Tweede Kamerfractie nee zeggen tegen dat onderhandelingsresultaat, dan hebben de voorstanders dat te respecteren en kan de fractieleiding niet anders dan melden aan de informateur dat er geen meerderheid van de drie onderhandelende partijen is voor het beoogde kabinet. Deze tegenstanders dwingen het resultaat van het congres af te wachten, zou in ieder geval betekenen dat fundamentele staatsrechtelijke regels worden genegeerd'', aldus Van de Beeten.

Hij heeft ook kritiek op de verklaring die de onderhandelaars Maxime Verhagen (CDA), Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) opstelden, voor ze hun gesprekken met informateur Ivo Opstelten begonnen. Onderdeel daarvan was dat de verschillen over de islam tussen vooral CDA en PVV werden erkend, maar geaccepteerd.

Dat is Van de Beeten een doorn in het oog. Het zou volgens hem niet geaccepteerd zijn, als Wilders het jodendom zou willen bestrijden of de Rooms-Katholieke Kerk zou hebben willen verbieden. ''Waarom is het dan wel acceptabel als de heer Wilders blijft uitdragen dat de islam geen godsdienst, maar een politieke ideologie is en de Koran verboden moet worden? Dit verschil in benadering zou alleen verklaard kunnen worden door de islam als van een andere - lagere - orde te zien dan het jodendom of het katholicisme.'' Het accepteren van de meningsverschillen is ''politiek en moreel een volstrekt ondeugdelijke basis om een regeerakkoord op te baseren'', meent het Eerste Kamerlid. (ANP)

CDA-senator Rob van de Beeten. Archieffoto ANP Beeld
CDA-senator Rob van de Beeten. Archieffoto ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden