Kritiek op helikoptervluchten Circuit Zandvoort

De Hoor- en Adviescommissie van de provincie Noord-Holland heeft een kritisch advies uitgebracht over de afgegeven vergunning voor helikoptervluchten vanaf het Circuit Zandvoort. 

Beeld ANP

Volgens de commissie is de vergunning op verschillende punten gebrekkig. Een belangrijke kwestie is het effect van de helikoptervluchten op de broedende vogels in het naastgelegen natuurgebied de Kennemerduinen. Dit gebied is een beschermd natuurreservaat dat zeldzame diersoorten huisvest. 

Omwille van het behoud van de dieren, in het bijzonder de broedvogels, adviseert de commissie dat er nader onderzoek moet worden gedaan naar de schade die de helikoptervluchten kunnen veroorzaken. Als dit onderzoek nadelig uitpakt, vindt zij dat de afgegeven vergunning moet worden ingetrokken. 

De Stichting Duinbehoud is tevreden met het advies. Zij gaf eerder al aan dat het slecht gaat met diverse broedvogels in het natuurgebied. Het gaat hierbij onder meer om de torenvalk, de kievit, de braamsluiper en de graspieper. 

Het Bureau Waardenburg toonde al aan dat helikoptervluchten een groot nadelig effect hebben op broedvogels. Tot meer dan 2 kilometer verderop bleken de helikopters te zorgen voor verstoring van dieren. Uitgaande van dit resultaat neemt de Stichting Duinbehoud stappen om te voorkomen dat de Formule 1 in 2020 helikopters gaat gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden