Kritiek op geld hangjeugd

AMSTERDAM - In De Baarsjes is ophef ontstaan door de beslissing drie ton beschikbaar te stellen aan een tijdelijk clubhuis voor hangjongeren die zich niet thuis voelen in het bestaande jongerencentrum.Deze ongeveer 120 hangjongeren uit de Chassébuurt weigeren het centrum, Club Rainbow, te bezoeken vanwege het pasjessysteem daar. De jongeren vinden de pasjes een symbool van wantrouwen. Ook het verplicht meedoen aan educatieve activiteiten in Club Rainbow, georganiseerd door jongerenwerkstichting De Combinatie, stuit ze tegen de borst. Gevolg: ze hangen meer op straat en veroorzaken overlast, met wildplassen en intimidatie van buurtbewoners.

Vanaf eind volgend jaar konden de hangjongeren drie avonden per week terecht in het speeltuingebouw Mercator. Maar omdat dit maar tot eind maart kan, zoekt het stadsdeel nu een nieuwe tijdelijke oplossing tot eind dit jaar. Die kost 304.743 euro. Het grootste gedeelte van dit geld is bestemd voor de organisatie die de jongeren gaat begeleiden.

Tom Leest, fractievoorzitter van coalitiepartij VVD, hekelt de besteding van drie ton aan 'de prinsjes uit de Chassébuurt'. ''Drie ton inderdaad, die het dagelijks bestuur in totaal denkt te moeten besteden aan een handjevol jongeren tot het einde van het jaar, voor een tijdelijk neer te zetten gebouw en begeleiding.''

Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg (PvdA) vindt het niet te veel geld. ''Buurtbewoners en jongeren hebben eind vorig jaar een conferentie georganiseerd en zijn met dit initiatief gekomen. Je kunt de deur dichtgooien of met de jongeren aan de slag gaan.'' De fracties van PvdA, GroenLinks en D66 steunen het voorstel. ''Aan de ene kant pakken we overlast hard aan, aan de andere kant versterken we jongerenwerk,'' aldus Verburg.

Leest vindt het niet normaal zoveel geld uit te trekken voor een noodgreep. ''Blijkbaar is iedere bemiddeling tussen de groep en het huidige jongerenwerk kansloos. Als je het mij vraagt, is het heel triest dat er nu een aparte ruimte moet komen voor negen maanden, terwijl we in De Baarsjes beschikken over een peperduur, state of the art vrijetijdscentrum.''

Het stadsdeel is momenteel in de Chassébuurt op zoek naar een locatie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden