Kritiek op 1012, dat is zeer onwenselijk

Kritiek op binnenstadsproject 1012, daar houdt het stadhuis niet van. In twee afleveringen van Brandpunt Reporter, dat de slag om de Wallen tot onderwerp had, zagen we een getergde en chagrijnige burgemeester voorbijkomen, zoals Amsterdam hem nog niet eerder zag.

Albert de Lange
null Beeld anp
Beeld anp

Van der Laan, geconfronteerd met het idee dat Project 1012 tientallen miljoenen kost en juist op het punt van de vrouwenhandel averechts werkt, bleef hameren op de ernst van gedwongen prostitutie, ook al kent niemand daar de omvang van. Dat de sfeer tussen hem en interviewer Jos Slats uiterst onaangenaam was, bleef in de montage goed overeind.

Dat ook de ambtelijke toeschietelijkheid sterk vermindert zodra men meent dat over 1012 - opschoning van bordelen en groezelige middenstand - ook in andere dan juichende termen kan worden gesproken, merkten de organisatoren van een congres op de UvA vorige week. De ambtelijke baas van 1012, Pierre van Rossum, wil niet meer meewerken aan een bijeenkomst van tweehonderd internationale onderzoekers, die het Wallengebied aan etnografisch onderzoek willen onderwerpen.

Schriftelijke vragen
In een mail van Van Rossum, die dit weekeinde door The Post Online werd onthuld, schrijft hij dat het vertrouwen van de gemeentelijke overheid in de sociologie-faculteit van de UvA is geschaad 'daar waar het 1012 betreft'. 'Studies van de UvA,' aldus Van Rossum, 'zijn vooringenomen in gang gezet. (...) Van objectiviteit is geen sprake.'

Hij wijst zonder dat te zeggen op Laurens Buijs, een socioloog die in beide uitzendingen, en al eerder, felle kritiek uitte op 1012. Van Rossum wil geen toelichting geven; we moeten wachten op beantwoording van schriftelijke vragen van SP en D66.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden