Kritiek ontslag-voorstel

DEN HAAG - De coalitiepartijen PvdA en Christenunie zijn ontevreden met het kabinetsplan het ontslagrecht te versoepelen. Zij vrezen nadelen voor oudere werknemers.Ook de vakbonden kraken het voorstel, omdat de bescherming van de werknemer verdwijnt. Werkgeversorganisatie VNO-NCW is wel tevreden: er komt een maximum aan de vergoeding bij ontslag. Scholingskosten mogen er deels vanaf worden getrokken. Voor bedrijven waarbij het slecht gaat, blijft de route via het CWI bestaan, zonder ontslagvergoeding. Het CDA is blij met de scholingsplicht voor werknemer en werkgever. ''Bovendien zijn de hoge ontslagvergoedingen van de baan,'' aldus CDA'er Eddie van Hijum.

De sociale partners zijn door het kabinet gevraagd voor 1 september met een advies te komen over het plan voor de versoepeling van het ontslagrecht, dat het gisteren publiceerde. Het ziet er niet naar uit dat er een unaniem advies komt, gezien de eerste reacties.

Zoals eerder al uitlekte, wil het kabinet ontslag mogelijk maken zonder dat een werkgever naar de rechter hoeft. Er komt dan een wettelijke ontslagvergoeding voor de werknemer van een maandsalaris per dienstjaar, met een maximum van een jaarinkomen of 75.000 euro als het jaarsalaris lager ligt. Voor veertigplussers is het plafond 100.000 euro. Scholingskosten worden afgetrokken van de vergoeding; tot een kwart maandsalaris per dienstjaar. Wordt personeel ontslagen vanwege economische omstandigheden, dan is er geen ontslagvergoeding.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden