Kritiek en teleurstelling na brandweerboot in Canal Parade

Opnieuw laait de discussie over het gebrek aan diversiteit binnen de Amsterdamse brandweer op: opvarenden van de brandweerboot in de Canal Parade voelden zich zaterdag genegeerd door collega's.

Paul Vugts
Beeld vanuit de lucht van de Canal Parade. Beeld anp
Beeld vanuit de lucht van de Canal Parade.Beeld anp

Ondertussen hekelen (oud-)brandweermannen op sociale media het meevaren van de boot.

De ploeg die gezeten op een brandweerwagen toekeek vanaf een brug halverwege de route, keurde de zwaaiende collega's op de boot zaterdag 'nauwelijks een blik waardig', klaagt het teleurgestelde netwerk Roze in Rood. Een vanaf de boot genomen foto bevestigt dat beeld.

Felle kritiek
Op de officiële Facebookpagina van het Amsterdamse korps hebben
(oud-)brandweerlieden uit Amsterdam felle kritiek op de brandweerboot.

Waar de een rept van 'een diepbedroevende vertoning', spreekt een ander van 'een schande'. 'Ik kan je vertellen dat bijna niemand van de uitrukdienst zich vertegenwoordigd voelt door deze boot.'

Een derde (gepensioneerde) brandweerman postte een ronduit racistische reactie onder het bericht van brandweercommandant Leen Schaap, die meevoer omdat hij het in 2017 tijd vond voor de brandweer 'om te laten zien dat we pal voor diversiteit staan'.

Onder verwijzing naar 'Amsterdamse brandweerhumor' roept de schrijver zijn ex-collega's op zich tegen de korpsleiding te verzetten.

'Natuurlijk werden er bananen en chocolademelk besteld voor onze gekleurde collega's, maar ze bestelden het vaak ook zelf. Ik heb nooit diversiteit meegemaakt. Ach ja, die Zaankanters dat waren vreemde gasten en niet te verstaan, die Volendammers. Jongens, laat je niet gek maken, schop hem (commandant Schaap) de Laan uit' (kennelijk verwijzend naar burgemeester Eberhard van der Laan).

Verwijderd
Het Amsterdamse Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD) reageerde op die laatstgenoemde post. 'Schokkend dat dit gebeurd is, zeker in zo'n professionele organisatie'.

De schrijver, vervolgens: 'Je snapt dus ook niets van de Amsterdamse organisatie' (..) 'Wij kregen uiteraard blanke vla.'

Inmiddels zijn de reacties van de Facebookpagina verwijderd.

Meerdere (ex-)brandweerlieden wijzen er in hun reacties op dat de Amsterdamse brandweer al in 2003 en 2004 in de parade meevoer op de eigen boot Jan van der Heyde III - zoals ook op filmpjes op YouTube is te zien, compleet met ingestudeerde dansjes.

Zij zien het meevaren van 'labbekak' Schaap als een poging aandacht te krijgen voor zijn streven naar meer diversiteit in het korps, waarbij hij bewust voorbijgaat aan de eerdere Amsterdamse deelname.

Overigens werden ook positieve reacties geplaatst onder het Facebookbericht over de brandweerboot. 'Top!! Net als meerdere keren hiervoor. Wij hebben totaal geen probleem met ras, afkomst, geloof of geaardheid.'

Lees ook: Brandweerlieden halen hard uit na kritiek van 'minkukels'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden