Kritiek Dijsselbloem op bonus Schipholtopman

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is kritisch over de hoge bonus die Schipholtopman Jos Nijhuis vorig jaar heeft gekregen. 'Ik vind de verhouding tussen vast en variabel niet goed', zei Dijsselbloem dinsdag bij RTL Z over het salaris van Nijhuis. De Staat is met 70 procent de grootste aandeelhouder in Schiphol.

Redactie
Voormalig KLM-directeur Camiel Eurlings (L) van KLM en directeur Jos Nijhuis van Schiphol tijdens de onthulling van het gerestaureerde Mercurius monument op het vliegveld. Het beeld van de gevleugelde Mercurius, de Romeinse god van de handel en reizigers, kent een lange geschiedenis en is ter herinnering aan de eerste KLM-vlucht van Amsterdam naar Batavia in 1924. Beeld ANP
Voormalig KLM-directeur Camiel Eurlings (L) van KLM en directeur Jos Nijhuis van Schiphol tijdens de onthulling van het gerestaureerde Mercurius monument op het vliegveld. Het beeld van de gevleugelde Mercurius, de Romeinse god van de handel en reizigers, kent een lange geschiedenis en is ter herinnering aan de eerste KLM-vlucht van Amsterdam naar Batavia in 1924.Beeld ANP

Nijhuis kreeg vorig jaar een bonus van 370.000 euro, bovenop een basissalaris van 389.000 euro. Dijsselbloem wijst erop dat het arbeidscontract van Nijhuis al acht jaar geleden is opgesteld. Nieuwe bestuurders bij staatsdeelnemingen krijgen hoogstens een contract met daarin een maximale bonus van 20 procent (van het vaste salaris).

Twee andere bestuurders bij Schiphol werken al onder het nieuwe contract, aldus Dijsselbloem. Het salaris van Nijhuis is goedgekeurd door de raad van commissarissen van Schiphol.

FNV vindt dat de raad van commissarissen van Schiphol de bonus van Nijhuis moet intrekken. Volgens de vakbond is het niet te verkopen dat de topman bovenop zijn riante salaris ook nog eens een royale bonus krijgt, terwijl 'duizenden mensen die op de luchthaven' werken er niets bij krijgen. 'Gebeurt dat niet, dan verdient het personeel dat op Schiphol werkt ook fors betere arbeidsvoorwaarden', aldus FNV-bestuurder Cihan Ugural.

Oude regels
In een reactie wijst Schiphol Group er net als Dijsselbloem op dat het nieuwe beloningsbeleid inmiddels bij twee van de vier directieleden wordt toegepast. 'De andere contracten, waaronder dat van ceo Jos Nijhuis, zijn ouder en daarvoor gelden dus nog de oude regels', aldus het bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden