Kriterion zamelt geld in voor vestiging in West-Afrika

Kriterion organiseert vrijdag 2 september een benefiet voor een gelijknamige bioscoop in Liberia. Als er genoeg geld wordt opgehaald, opent in 2018 het eerste culturele centrum in het West-Afrikaanse land.

Redactie
Ergens in downtown Monrovia opent in 2018 de nieuwe vestiging van studentenbioscoop Kriterion Beeld Kriterion
Ergens in downtown Monrovia opent in 2018 de nieuwe vestiging van studentenbioscoop KriterionBeeld Kriterion

In 2011 openden studenten in Bosnië en Herzegovina met hulp van Kriterion en de bijbehorende stichting Young Urban Achievers (YUA) een bioscoop in Sarajevo. Inmiddels is Kriterion Sarajevo uitgegroeid tot een culturele hub waar tentoonstellingen, stand-up optredens, debatavonden en filmvertoningen plaatsvinden.

Geïnspireerd door dit succes probeert YUA nu samen met lokale studenten een vestiging te openen in Liberia. Marthe Singelenberg, directeur van de stichting: "De energie is er, we hebben nu nog een permanente plek nodig in hoofdstad Monrovia."

Waarom Liberia?
Singelenberg: "Na veertien jaar burgeroorlog is de werkeloosheid in Monrovia hoog. Er zijn tienduizenden studenten die moeite hebben met werk vinden. Daarbij is er geen cultureel centrum waar jongeren terechtkunnen. Als studenten in Libria zelf een bioscoop als Kriterion kunnen runnen, zorgt dat voor werkgelegenheid en ervaring binnen de culturele sector."

Hoe ver zijn jullie?
"Kriterion Monrovia komt er zeker. Er is al een team Liberiaanse studenten hard aan het werk: er worden openluchtfilms vertoond en inhoudelijke avonden georganiseerd, maar er is nog geen vaste plek. Er zijn veel vervallen theaters in Monrovia die, eenmaal opgeknapt, perfect zouden zijn als cultureel centrum, maar daarvoor is geld nodig. Vandaar het benefiet.

Wat gaat er gebeuren als Kriterion Monrovia eenmaal een vaste plek heeft?
"Dan hebben jonge Afrikaanse kunstenaars een podium, kunnen Liberianen politieke discussies voeren en is er bijvoorbeeld ook ruimte voor muzikale optredens. En uiteraard worden er films vertoond."

Welke films willen jonge Liberianen zien?
"Er is één bioscoop in Liberia, waar alleen Bollywoodfilms te zien zijn. Die wordt druk bezocht, ook al spreekt men geen hindi. Je moet hier niet enorm moeilijke highbrow films vertonen, maar er wordt wel wat arthouse geprogrammeerd. Verder laten ze ook grote Hollywoodproducties zien en is er ruimte voor Afrikaanse filmmakers. Het wordt dus een mix."

En wat kunnen we verwachten op de benefietavond?
"De avond wordt gepresenteerd door Bahram Sadeghi, er wordt een documentaire vertoond over Kriterion Monrovia, er is muziek, een veiling én een aantal Afrikaanse studenten hebben Liberiaans gekookt. Kom dus vooral vroeg als je mee wil eten."

Hoeveel geld is er nodig?
"Meer dan we zullen ophalen, maar dat geeft niet. Al kom je alleen dansen en een drankje doen: alles helpt. Het benefiet is vooral een kick-off voor een inzamelingscampagne."

Benefiet Kriterion Monrovia
Vrijdag 2 september (19.30) gratis
Kriterion, Roetersstraat 170

Eén van de vervallen theaters in Monrovia waar in 2018 Kriterion wellicht een nieuwe vestiging krijgt. Beeld Kriterion
Eén van de vervallen theaters in Monrovia waar in 2018 Kriterion wellicht een nieuwe vestiging krijgt.Beeld Kriterion
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden