Update

Krim onder Russische controle, Kerry naar Kiev

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist dinsdag naar Kiev voor overleg met de Oekraïense regering. Dat heeft een hooggeplaatste regeringsfunctionaris in Washington gisteren gezegd.

Een Oekraïnse vlag wappert, op de Zwarte Zee is een Russische patrouilleboot te zien Beeld epa
Een Oekraïnse vlag wappert, op de Zwarte Zee is een Russische patrouilleboot te zienBeeld epa

De Verenigde Staten en andere westerse landen zinnen nog op een reactie op de Russische bezetting van het Oekraïense schiereiland de Krim. Kerry heeft gezegd dat het optreden Rusland duur kan komen te staan; hij zinspeelde op economische sancties en visumverboden, bevriezing van Russische tegoeden en beperking van handel en investeringen.

Financiële steun
Tegelijkertijd kan Oekraïne zoveel financiële steun van de VS krijgen als nodig is om het door crises geplaagde land weer op de rails te krijgen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew gisteren laten weten.

Lew heeft Oekraïne eerder opgeroepen zo snel mogelijk na het formeren van een interim-regering om tafel te gaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een steunpakket. Lew zei dat Washington Kiev kan helpen, hetzij via bilaterale programma's, hetzij door middel van grotere internationale instellingen.

Strafmaatregelen
Minister Frans Timmermans had het gisteravond in Nieuwsuur over economische strafmaatregelen tegen Rusland. Hij hoopt dat het niet zover komt, omdat behalve Rusland ook het hele Europese continent onder zulke sancties zal lijden. Aan welke sancties wordt gedacht, zei Timmermans niet. De strafmaatregelen worden volgens hem momenteel in kaart gebracht.

De Krim, met een overwegend Russische bevolking, is volgens de Verenigde Staten nu volledig onder Russische controle. De Russische lucht- en zeestrijdkrachten zouden meer dan zesduizend militairen in het gebied hebben.

Bellen
De Amerikaanse president Barack Obama sprak gisteren telefonisch met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De beide staatshoofden onderstreepten de 'volledige onwettigheid' van een Russische interventie op de Krim.

Volgens de functionaris, die anoniem wil blijven, wil Obama een soortgelijk gesprek voeren met de Britse premier en de president van Polen.

Geen oorlog
Ondertussen laat Rusland weten geen geen oorlog te willen met Oekraïne. 'We zijn erop tegen dat deze term gebruikt wordt als het gaat om onze verhouding met Oekraïne, dat dicht bij ons staat.' Dat zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin zondag op de Russische staatstelevisie.

Rusland zal alles doen om de onderlinge relatie te verstevigen, 'temeer omdat de stabiliteit in Europa ervan afhangt', aldus Karasin.

Militaire middelen
Vanuit Nederland mogen voorlopig geen militaire goederen meer worden uitgevoerd naar Oekraïne. Nieuwe aanvragen voor exportvergunningen van zulke spullen, die al dan niet kunnen worden gebruikt voor 'interne repressie', worden tot nader order aangehouden.

Dat heeft minister Timmermans gisteravond aan de Tweede Kamer geschreven. De maatregel vloeit voort uit een recent besluit van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken om sancties op te leggen aan mensen die zich in de afgelopen tijd in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen en buitensporig geweld.

Timmermans wijst erop dat Nederland vorig jaar en ook in 2012 geen vergunningen heeft verstrekt om militaire goederen naar Oekraïne uit te voeren.

Alert op witwassen
Het kabinet roept Nederlandse banken en andere financiële instellingen op alert te blijven op pogingen vanuit Oekraïne om geld wit te wassen of onrechtmatig verkregen gelden weg te sluizen. Verdachte transacties moeten ze melden bij een meldpunt, dat deze dan doorspeelt naar de opsporingsdiensten.

Het Openbaar Ministerie kan op verzoek van justitie in Oekraïne snel beslag leggen op tegoeden in Nederland, aldus Timmermans. Ook gaat het kabinet met andere Europese landen bekijken welke mogelijkheden er zijn om onrechtmatig verkregen vermogen van leden van de voormalige Oekraïense regering te bevriezen.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden