Krijgt Zaanstad zijn Batavia Stad?

Het voormalige Bruynzeelcomplex in Zaandam, waar de outlets zich willen vestigen. Foto Jean-Pierre Jans

ZAANDAM - Dreigt een ouderwets spelletje regiogemeente pesten? Of probeert een projectontwikkelaar zijn zin in de Zaanstreek door te drijven? Waar komt het nieuwe uitverkoopcentrum van de regio?

De modemerken G-star en Esprit zouden staan te trappelen om hun intrek te nemen in de oude fabriekshallen van Bruynzeel in Zaandam, letterlijk onder de rook van Amsterdam. Niet met een reguliere modezaak, maar met een uitverkoopwinkel. Het moet de aanzet worden tot een outletcentrum voor de hele regio Amsterdam, zoals Batavia Stad bij Lelystad.

Maar, zo is de lezing van de eigenaar van het al twintig jaar leegstaande Bruynzeelcomplex, de gemeente Zaanstad traineert de boel. G-star en Esprit zouden daarom hun interesse verliezen en lonken naar Amsterdam, waar de gemeente hun een lucratief aanbod zou hebben gedaan.

Beide modemerken willen op dit moment geen vragen over de kwestie beantwoorden. Amsterdam werd er door de burgemeester van Haarlem al eens van beschuldigd uitgeverij VNU lucratieve aanbiedingen te hebben gedaan om naar Amsterdam te vertrekken.

De winkels waarin Esprit en G-star hun overtollige kleding in Zaandam zouden willen verkopen, moeten volgens de Amsterdamse projectontwikkelaar Converse zesduizend vierkante meter groot worden en ongeveer 250 arbeidsplaatsen opleveren.

Volgens Koert-Jan Smit van Converse zou de komst van Esprit en G-star deel moeten uitmaken van een veel groter plan voor het gebied. Naast 48.000 vierkante meter winkelruimte moeten er restaurants en parkeerplaatsen op het Bruynzeelterrein komen.

Ook andere eigenaren van gebouwen in het gebied, waaronder BPF¿Bouwinvest, zouden het liefst grote outlets trekken, in plaats van de enkele bouwmarkt die er nu is toegestaan.

Volgens Converse staat een outletcentrum niet op gespannen voet met de wensen van de gemeente Zaanstad. Smit vraagt wel om meer haast. ''Dit komt overeen met het nieuwe bestemmingsplan waaraan nog gewerkt wordt. Het plan dat nu geldt, is nog steeds het bestemmingsplan uit de tijd dat Bruynzeel hier een fabriek was.''

Volgens het gemeentebestuur van Zaanstad is niet het bestemmingsplan het probleem, maar de afspraken over grootschalige detailhandel in de omgeving.

Om de gewone detailhandel te beschermen, is in Amsterdam en omgeving de grootschalige handel - waartoe de outlets behoren - op slechts zes plaatsen toegestaan. De Bruynzeelfabrieken op industrieterrein Zuiderhout behoren daar voorlopig niet toe. Smit van Converse verwacht geen schade voor de andere winkels in Zaandam of Amsterdam. Integendeel, een outletcentrum trekt juist klanten uit de omgeving aan, stelt Smit.

De voormalige keukenfabrieken van Bruynzeel staan al twee decennia leeg. Het Bruynzeelterrein ontstond in de jaren twintig. Op het hoogtepunt van de bedrijvigheid aldaar werkten er twintigduizend mensen in de loodsen, fabriekshallen en kantoren op het terrein langs de Provin­cialeweg. De productie van keukens en deuren waren het belangrijkst. (HERMAN STIL)

Foto Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden