Krijgt Jonnie Boer's Librije's Zusje ook in Amsterdam Michelinsterren?

Het is geen gelopen koers dat restaurant Librije's Zusje in het nieuwe Waldorf Astoria aan de Herengracht Michelinsterren krijgt.

Rob Rombouts
Jonnie Boer Beeld anp
Jonnie BoerBeeld anp

Dit zegt een woordvoerster Simine Zijm van Michelin. Librije's Zusje in Zwolle (twee sterren) sluit dit jaar en gaat over in Librije's Zusje in Amsterdam. Jonnie en Thérèse Boer zijn verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering maar chefkok Sydney Schutte kookt. Schutte werkte elf jaar lang als rechterhand van Jonnie Boer.

Inspecteurs van Michelin gaan Zusje Amsterdam bezoeken en beoordelen, zegt Zijm. 'Wij hebben er het volste vertrouwen in dat Sidney Schutte en zijn team op eigen kracht Michelin van hun kwaliteiten zal weten te overtuigen, aldus een verklaring van Jonnie en Thérèse Boer. 'Michelin bepaalt de sterren, ook waar het Librije's Zusje Amsterdam betreft.'

Ook restaurant Librije (drie sterren) verhuist: van een voormalig klooster in Zwolle naar een voormalige gevangenis in dezelfde stad. In deze gevangenis is tot eind van dit jaar Libije's Zusje Zwolle gevestigd. 'Omdat geen sprake van wijziging van concept of kok is, verhuizen ook de drie sterren mee. Alleen het decor wijzigt. Uiteraard gaan onze inspecteurs ook daar weer langs voor een nieuwe beoordeling,' zegt Zijm. Zusje Amsterdam krijgt niet automatisch sterren de sterren van Zusje Zwolle omdat daar een andere chefkok kookt.

Librije's Zusje was gevestigd op het Zwolse Spinhuisplein in een voormalige gevangenis. Tussen de Dolce & Gabbanastoelen met luipaardprint zijn nog tralies en de gevangenisbel te zien. Het in 2008 geopende Zusje kreeg binnen een jaar een Michelinster, eind 2011 volgde de tweede.

Stoelendans
Het vertrek van Zusje naar Amsterdam veroorzaakt een kleine stoelendans, want driesterrenrestaurant De Librije neemt de plek van Zusje in en trekt met een open keuken, een chefstafel en drie sterren per 20 januari in de oude gevangenis. De Librije verlaat na ruim 25 jaar de oude bibliotheek (de librije) van het voormalige Dominicanenklooster aan het Broerenkerkplein dat overigens op een steenworp afstand van de gevangenis ligt.

De verhuizingen zijn ingegeven door bouwkunde, zegt Boer. 'Het huidige pand van restaurant De Librije blijft een beperking houden waardoor er een scheiding is tussen keuken en restaurant.' Op 27 december kunnen fijnproevers voor de laatste keer in de voormalige bibliotheek terecht voor 'een kloostermaaltijd en een mondvermaakje'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden