Krijgt IJburg het eerste bijna-zero-energyhotel ter wereld?

IJburgs tweede hotel moet het eerste bijna-zero-energyhotel ter wereld worden. Dat is geen zero risico. 'Het is een tijdslurpend prestigeproject, maar áls het lukt...'

Bekijk onderaan dit artikel de uitgebreide infographic over de werking van het Breeze-hotel.Beeld Het Parool / JV

Een hotel en tegelijk een heel groot natuurlijk airconditioningsysteem, dat moet een nieuw gebouw op Centrumeiland worden, het tweede hotel op IJburg. Waar ze de temperatuur in de 155 kamers 's zomers koel houden door een grote interne douche, waar het water uit de kraan op natuurlijke wijze verwarmd is, waar het licht uit de lamp van buiten opgevangen is door glas in het dak en waar je 's winters warm gehouden wordt door de zomerzon.

Het is een wereldprimeur, zeggen de ondernemers. Een hotel dat bijna volledig zonder kunstmatige energie kan: zero-energy. Bijna, omdat er voor het restaurant, het grote terras en de skylounge waarschijnlijk een beetje bijgesprongen zal moeten worden. En natuurlijk maken ze ook gebruik van duurzame materialen.

Earth, Wind & Fire
Ben Bronsema, tachtig jaar oud, promoveerde twee jaar geleden op het systeem, dat hij Earth, Wind & Fire noemde. De koude lucht van de wind, opgevangen door het speciaal ontworpen dak, wordt hierbij in een doucheschacht verwarmd met water. Daardoor ontstaat de druk die nodig is om 's winters de warmte te verspreiden. 's Zomers gebeurt het omgekeerde: de warme wind wordt door het water gekoeld. Een zonneschoorsteen vangt de warmte op van de zon, die ook gebruikt kan worden voor de verwarming van het water. Een dak met windturbines en zonnepanelen moet zorgen voor energie.

Dutch Green Company (DGC) hielp Bronsema zijn promotieonderzoek om te zetten in het 36 meter hoge, tien verdiepingen tellende hotel, dat nu nog bekend staat onder de werktitel Breeze.

Een innovatiesubsidie van een half miljoen van het rijk moest verder onderzoek, samen met de TU Delft en TU Eindhoven, naar ontwikkeling mogelijk maken.

Goedkoop is het niet, zegt Maarten Quist van DGC: 'Je moet zeker 1,5 miljoen euro extra investeren in onderzoek en de ontwikkeling en de aanleg van het systeem. Als je eenmaal opengaat, kun je dan verder zonder energiekosten.' NWA Architecten gaat over het ontwerp van het gebouw en een Amsterdamse exploitant, die nog niet bekendgemaakt kan worden, durft het innovatieve hotel verder in te vullen.

Uitbreiding
De keuze voor IJburg is opmerkelijk. Ooit moest het het toonbeeld van duurzaamheid worden, totdat de crisis roet in het eten gooide. Uitbreiding van de eilanden was niet meer mogelijk. Daar lijkt nu, met de bouw van twaalfhonderd woningen op Centrumeiland, langzaam verandering in te komen. Welke plek duurzaamheid in zal gaan innemen, is echter nog maar de vraag.

Een duurzaam IJburg, daar wilden de ondernemers niet op wachten. Ruim drie jaar geleden al kregen de plannen voor een duurzaam hotel vorm en ze besloten dat gestreefd moest worden naar een zero-energyhotel.

Een risico, want niemand anders ging ze voor. Maarten Eldering van DGC: 'We hopen dat dit een duw vooruit kan zijn voor de verduurzaming van hotels en andere grote ruimtes. Het is een tijdslurpend prestigeproject, maar áls het lukt...' Bronsema: 'We denken niet: wat als het niet werkt? We zórgen er gewoon voor dat het werkt.'

Zij zien IJburg juist als een prima locatie. Het is weids, met goed uitzicht, veel water, wind en zon. En de toeristen? Die komen wel, denken ze. 'Eerst de duurzaamheidstoeristen, dan de rest.'

Beeld Het Parool / JV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden