Plus

Krijgt de Sluisbuurt toch hete stadsverwarming?

In de Sluisbuurt wil wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck toch weer nieuwbouw aansluiten op stadsverwarming. Volgens kritische hoogleraren komen daarmee de klimaatdoelstellingen van Amsterdam op losse schroeven te staan.

Bart van Zoelen
Wethouder Marieke van Doorninck van GroenLinks Beeld anp
Wethouder Marieke van Doorninck van GroenLinksBeeld anp

Nog maar acht maanden geleden besloot de gemeenteraad dat stadsverwarming voortaan uit den boze is in nieuwbouw. Maar wethouder Van Doorninck wil de 5640 woningen die vanaf 2020 worden gebouwd in de Sluisbuurt toch weer aansluiten op een warmtenet van een hoge temperatuur, minstens 70 graden Celsius.

Dat schrijft de wethouder in het warmteplan voor de hoogbouwwijk op Zeeburgereiland, waar de gemeenteraad deze week over stemt.

Het kwam Van Doorninck vorige week al op scherpe kritiek te staan van haar eigen partij GroenLinks.

Ook duurzaamheidsexperts roeren zich nu, onder wie TU Delft-hoog­leraar Andy van den Dobbelsteen, de Rotterdamse hoogleraar Derk Loorbach en de Wageningse emeritus hoogleraar Klimaatverandering Pier Vellinga. In goed geïsoleerde nieuwbouw zijn zulke hoge temperaturen niet nodig, zeggen zij.

Supermarktwarmte
Voor dit soort woningen zijn genoeg duurzame alternatieven met lagere temperaturen, schrijven zij aan de gemeenteraad.

Door de goede isolatie wordt nieuwbouw ook met vloer-, wand- en luchtverwarming behaaglijk warm. Dat kan met restwarmte van lagere temperaturen uit de bodem, het oppervlaktewater, koeling van supermarkten of datacenters.

De experts wijzen erop dat restwarmte van hoge temperaturen schaars is, zodat het verspilling is om die in te zetten in nieuwbouw.

Volgens Van den Dobbelsteen is die warmte de komende jaren hard nodig om oudere, slecht te isoleren wijken van het aardgas te halen. Restwarmte met deze hoge temperaturen gebruiken voor nieuwbouw brengt volgens hem de klimaatdoelstellingen van Amsterdam in gevaar.

Vorig jaar ging de gemeenteraad akkoord met de aansluiting van nieuwbouw in het Amstelkwartier op stadsverwarming. Tegelijk besloot de raad dat dit eens maar nooit weer was.

Van Doorninck is deels tegemoetgekomen aan de moties die de raad toen aannam. Anders dan eerder de bedoeling was, komt de warmte voor de Sluisbuurt zoveel mogelijk uit een retourleiding van de stadsverwarming uit het Oostelijk Havengebied.

Volgens Van Doorninck is dat voor de Sluisbuurt nu de verwarming met de laagste CO2-uitstoot. Zij baseert dat op een onderzoek waarin staat dat een eigen warmtenet op lage temperatuur in deze dichtbevolkte wijk stukloopt op gebrek aan ruimte in de ondergrond.

Rekentruc
Van Doorninck maakt uit het rapport op dat stadsverwarming te verkiezen is boven elektrische warmtepompen. Vooral dat is tegen het zere been van haar critici. Zij spreken van een 'vreemde rekentruc' omdat ter plekke door zonnepanelen opgewekte stroom niet wordt meegeteld.

Zonnepanelen wekken veel stroom op in de zomer, terwijl juist in de winter veel warmte nodig is. Daarom gaat de gemeente in de vergelijkende sommen uit van het lage percentage groene stroom dat Nederland nu opwekt.

Daarom zou het voorlopig op gas gestookte warmtenet toch duurzamer zijn dan warmtepompen. Een 'misverstand', volgens Vellinga.

'In de woorden van het coalitieakkoord was de hoofdstad in de 21e eeuw beland, maar in daden dreigt Amsterdam terug te vallen naar de vorige eeuw,' schrijft Loorbach. 'De Raad kan niets anders doen dan het Warmteplan voor de Sluisbuurt wegstemmen.'

Verschillende fracties in de gemeenteraad twijfelen nog of ze instemmen met de aansluiting op stadsverwarming. Ze voelen zich bedolven onder alle technische details.

Als er een nieuw warmteplan nodig is, kan de bouw een half jaar tot een jaar vertraging oplopen met als gevolg extra kosten. Op de gespannen woningmarkt wordt intussen met smart op de nieuwe flats gewacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden