Kremlin klaagde eerder al over Arctic Sunrise

Rusland heeft er bij Nederland herhaaldelijk over geklaagd dat het schip Arctic Sunrise van de milieubeweging Greenpeace illegale acties ondernam. Het Kremlin vroeg Nederland meerdere malen daar een einde aan te maken, maar dat is helaas niet gebeurd. Dit zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksej Mesjkov zaterdag in een reactie op juridische stappen van Den Haag om het schip terug te krijgen.

Het schip Arctic Sunrise. Beeld afp
Het schip Arctic Sunrise.Beeld afp

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Het schip werd 19 september opgebracht en ligt in Rusland aan de ketting. De Nederlandse regering hoopt via bemiddeling of anders via het Internationaal Tribunaal voor het Zeerecht in Hamburg de boot terug te krijgen.

Volgens Mesjkov heeft Rusland veel meer te klagen over het schip dan Nederland. De actie in september van Greenpeace in wateren tussen het eiland Nova Zembla en het Russische vasteland was 'een duidelijke provocatie' , aldus de onderminister. Actievoerders van Greenpeace belaagden installaties van de Russische oliemaatschappij Gazprom uit protest tegen oliewinning in het poolgebied. Het schip en zijn 30-koppige bemanning werden korte tijd later, op 19 september, opgebracht en naar Severomorsk en Moermansk gevoerd.

De bemanning zit vast, beschuldigd van piraterij. De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag en ligt in Rusland aan de ketting. De Nederlandse regering hoopt via bemiddeling of anders via het Internationaal Tribunaal voor het Zeerecht in Hamburg de boot terug te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden