Kredietcrisis treft topopleiding

De naamgever van de opleiding, wijlen Wim Duisenberg. Foto EPA/Boris Roessler

AMSTERDAM - De Duisenberg school of finance, de financiële topopleiding die in september in Amsterdam begint, heeft last van de kredietcrisis. Het kost het bestuur meer moeite om sponsors te werven voor nieuwe projecten.

Je zou het een ongelukkige timing kunnen noemen: een opleiding voor financieel talent beginnen op het moment dat de kredietcrisis veel leed veroorzaakt bij banken en verzekeraars. Duisenberg school of finance moet Nederland en Amsterdam, op de kaart zetten als aantrekkelijke vestigingsplaats voor financiële bedrijven.

De Duisenbergschool heeft als particulier instituut geld nodig van bedrijven. Door de kredietcrisis is het lastiger om nieuwe sponsoren binnen te halen, zegt Klaas Knot, penningmeester van het opleidingsinstituut, divisiedirecteur bij De Nederlandsche Bank (DNB) en hoogleraar aan de Universiteit van Groningen. "We hebben geen gaten in de begroting, zo erg is het ook weer niet. Onze huidige sponsors zijn voor lange tijd aan ons verbonden. Maar als we meer geld zouden ophalen bij nieuwe sponsors, kunnen we meer opleidingen en onderzoeksprogramma's opzetten."

De turbulentie op de financiële markten brengt ook voordelen met zich mee, zegt Knot. "Deze crisis laat zien dat de financiële sector behoefte heeft aan beter risicobeheer. Wij leiden een nieuwe generatie risicomanagers op. Zij zijn de komende jaar koning."

De Duisenbergschool is een samenwerking van multinationals Aegon, ING, Fortis, Euronext, APG, DNB en universiteiten VU, UvA, Erasmus en het Tinbergeninstituut. Het instituut begint met twee eenjarige opleidingen: 'risicomanagement' en 'financiën en recht'. Volgend jaar komen er nog twee bij: 'financiële markten en instituties' en 'bedrijfsfinanciering'. Dit jaar betalen maximaal vijftig studenten ieder twintigduizend euro om deel te nemen aan één van deze leergangen, die recht geeft op de titel Master of science.

Inmiddels hebben meer dan voldoende studenten zich aangemeld. "Ze komen uit Rusland, China, Europese landen en natuurlijk Nederland." zegt Ashraf Khan, secretaris van het bestuur. De grote hoeveelheid aanmeldingen maakt duidelijk dat de financiële sector grote aantrekkingskracht uitoefent op jongeren, ondanks alle berichten over miljardenverliezen en ontslagen. "De impact van de financiële sector staat los van deze crisis," aldus Khan.

Studenten hoeven niet te vrezen dat zij geen baan zullen vinden, zegt Knot. "De komende jaren is veel behoefte aan risicomanagers en juristen met financiële kennis. Bovendien geloof ik in de groei van financiële dienstverleners op de lange termijn. Zo zal de vergrijzing zorgen voor meer vraag naar vermogensbeheer."

De Duisenbergschool heeft de komende drie jaar een eigen onderkomen in de Roetersstraat, waar ook de UvA zit. Daarna krijgt het instituut nieuwe huisvesting aan de Zuidas.

Uiteindelijk moet de Duisenbergschool uitgroeien tot een prestigieuze opleiding, die bijdraagt aan het vestigingsklimaat in Amsterdam. "De twee belangrijkste overwegingen voor bedrijven om voor een stad te kiezen, zijn belastingen en aanbod van talent," aldus Knot. "Als wij zorgen voor voldoende talent, zullen meer bedrijven deze kant op komen, want Amsterdam is veel goedkoper dan bijvoorbeeld Londen." (MICHIEL COUZY)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden