Kredietcrisis goed voor Bos en PvdA

Bos' rapportcijfer stijgt van 5,6 naar 6,3, terwijl dat van de andere ministers min of meer gelijk is gebleven. Foto ANP/ Phil Nijhuis Beeld
Bos' rapportcijfer stijgt van 5,6 naar 6,3, terwijl dat van de andere ministers min of meer gelijk is gebleven. Foto ANP/ Phil Nijhuis

DEN HAAG - PvdA-minister van Financiën Wouter Bos stijgt met zijn partij in populariteit door zijn inspanningen om de kredietcrisis te beteugelen. Dat bleek vrijdag uit onderzoek door TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws.

De PvdA zou bij verkiezingen 25 zetels in de Tweede Kamer behalen. Sinds januari heeft de partij, die nu 33 'echte' Kamerzetels telt, er niet zo florissant voor gestaan. Bos zelf krijgt ook een hogere waardering. Zijn rapportcijfer stijgt van 5,6 naar 6,3, terwijl dat van de andere ministers min of meer gelijk is gebleven. Premier Jan Peter Balkenende steeg van een 5,7 naar een 5,9.

Balkenende's partij, het CDA, steeg ook in de peiling maar minder sterk dan de PvdA. De partij, nu goed voor 41 Kamerzetels, zou er twee bij krijgen en klimmen naar 33 zetels.

Weinig vertrouwen
Het vertrouwen in het kabinet neemt ook toe. De meeste Nederlanders (61 procent) hebben nog steeds weinig vertrouwen, 31 procent heeft dat wel. Dat laatste cijfer is 10 procent meer dan vorige maand. Het daadkrachtige optreden in de crisis draagt ertoe bij.

Maar het vertrouwen in de economie daalt sterk. Een half jaar geleden betitelde ruim de helft van de Nederlanders (55 procent) de economische situatie als 'goed'. Dat is nu gekelderd naar 18 procent. Voor de nabije toekomst gloort ook al weinig hoop. Bijna tweederde van de mensen voorziet nog meer ellende, tegen slechts 36 procent zes maanden geleden. Het overslaan van de bankcrisis van de Verenigde Staten naar Europa, de dalende beurskoersen en de aanhoudende berichten over een wereldwijde recessie zijn daar niet vreemd aan. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden