Kredietbeoordelaar S&P positiever over Nederland

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is positiever geworden over de economische vooruitzichten van Nederland. De firma verhoogde vandaag de verwachting voor de 'rating' van stabiel naar positief.

Redactie
Winkelende mensen in het centrum van Amsterdam. Beeld anp
Winkelende mensen in het centrum van Amsterdam.Beeld anp

Volgens de kredietbeoordelaar vertoont de economie in Nederland op steeds meer vlakken herstel, onder meer door een stijging van inkomens en de verbetering van de arbeidsmarkt. Ook wordt er weer meer geïnvesteerd. Door de positieve verwachting is de kans één op drie dat de beoordeling, die nu op AA+ staat, de komende 24 maanden omhoog gaat als de economische verwachtingen voor de middellange termijn blijven verbeteren.

S&P voorziet dat de Nederlandse economie tot en met 2017 met gemiddeld 1,7 procent zal groeien op jaarbasis. Wel zal de inflatie dit jaar 0,1 procent negatief zijn. Voor volgend jaar denkt de firma dat de prijzen in Nederland met gemiddeld 1 procent zullen stijgen.

Daarnaast verwacht de kredietbeoordelaar dat de overheid de financiën nog verder op orde zal brengen, waardoor het overheidstekort kleiner wordt. Dat zal zelfs gebeuren zonder de geplande verkoop van ABN AMRO. Het kabinet besliste juist vrijdag dat de staatsbank de komende jaren in delen naar de beurs gaat.

S&P verlaagde de rating van Nederland in november 2013 naar de huidige AA+. Dat is één stap onder de hoogst haalbare beoordeling: AAA (Triple A). Bij de twee andere toonaangevende kredietbeoordelaars, Moody's en Fitch, behield Nederland de afgelopen jaren wel de hoogst haalbare status. Een hogere kredietbeoordeling kan het goedkoper maken om geld te lenen op de financiële markten.

Uitgaven gegroeid
Vandaag werd al bekend dat de uitgaven van consumenten in Nederland verder zijn gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook groeiden de investeringen opnieuw. De cijfers gaan over de maand maart, ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

De consumentenbestedingen lagen in maart 1,9 procent hoger dan een jaar eerder. De investeringsgroei bedroeg 14,3 procent. Vooral de uitgaven aan gas, huishoudelijke apparatuur en woninginrichting namen toe. Geïnvesteerd werd er in woningen, infrastructuur en vrachtauto's. Ook in januari en februari groeiden de investeringen al met 6,7 en 5 procent.

Zowel het bedrijfsleven als de consument is optimistisch over de economie. Het vertrouwen van het bedrijfsleven is aan het begin van het tweede kwartaal op een vergelijkbaar niveau gebleven als een kwartaal eerder, waarmee ondernemers nu al zes kwartalen op rij gunstig gestemd zijn. In de handel en de bouwsector nam het vertrouwen toe.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden