Krant in oorlog met de Kirchners

De redactiezaal van Clarín in Buenos Aires. Foto AP Beeld
De redactiezaal van Clarín in Buenos Aires. Foto AP

In Argentinië woedt een oorlog tussen het uitgeversconcern Clarín, eigenaar van 's lands grootste krant, en het presidentiële echtpaar. Al geruime tijd was er sprake van plaagstoten uit de Casa Rosada, het presidentiële paleis in Buenos Aires, en Clarín.

Stickers met de woorden 'Clarín miente' (Clarín liegt) hangen
overal in Buenos Aires. Ze worden uitgedeeld tijdens bijeenkomsten van president Christina Fernández en haar voorganger en echtgenoot, Néstor Kirchner. De laatste heeft geen officiële functies meer, maar geldt als de echte machthebber.

Niet altijd blijft het bij stickers. Al enkele malen hebben leden van de CGT, de peronistische vakbond, betoogd buiten de redactie van Clarín. Ze kwamen verhaal halen over de beledigingen die de krant volgens hen had afgedrukt over de leider van de piqueteros, militante peronistische en vaak gewelddadige vakbondsleden die de Kirchners door dik en dun steunen. De pogingen tot intimidatie hadden geen succes, want Clarín bleef komen met verhalen over corruptie onder vertrouwelingen van de Kirchners, onder wie zakenlieden.

Vorige week kreeg de redactie bezoek van zo'n tweehonderd belastinginspecteurs, die volgens een verslag in de Spaanse krant El País werden aangevoerd in bussen en taxi's. Ze bleven er drie uur en ondervroegen alle aanwezige journalisten over hun inkomsten. Die duidelijke poging tot intimidatie is het voorlopig hoogtepunt
in de strijd, die enkele maanden geleden begon met de publicatie van een politieke tekening die de president niet zinde. Ze stond erop afgebeeld met een pleister op haar mond.

President Cristina Fernández de Kirchner, zoals ze voluit heet, sprak van een 'maffia-achtige bedreiging' en viel uit naar 'generaals in de media' die hun 'macht misbruiken' om de oppositie te steunen.

Claríns hoofdredacteur Ricardo Kirschbaum zei een verslaggever van Associated Press: ''We kregen van de Kirchners te horen dat we 'gedisciplineerder' moesten zijn in onze verslaggeving. Het was een duidelijke poging ons onder de duim te krijgen.''

De Kirchners voeren de strijd tegen Clarín uit naam van de persvrijheid. De uitgever van de in 1945 opgerichte krant is uitgegroeid tot een mediaconglomeraat met grote belangen in kabeltelevisie, internet, radiostations en tijdschriften.

Een onwenselijke situatie, vinden niet alleen de Kirchners. Een nieuwe mediawet moet het Clarínimperium openbreken. Onlangs haalden de Kirchners de Argentijnse voetbalbond over het kabel-tv-contract met Clarín te verbreken en de wedstrijden voortaan gratis uit te zenden op het kanaal van een omroep van de regering. De stunt ging
gepaard met het links-peronistische jargon dat het presidentiële paar bij zulke gelegenheden gebruikt. De Claríngroep werd neergezet als een bolwerk van rijke zakenlui die lak hebben aan de wensen van het volk.

Clarín ziet ook de hand van de Kirchners achter het proces waarmee Ernestina Herrera de Noble wordt bedreigd, de weduwe van de oprichter. Ze zou in 1976 illegaal twee kinderen hebben geadopteerd die ter wereld waren gebracht door politieke gevangenen van de toenmalige militaire junta.

De krachtmeting doet denken aan de manier waarop president Juan Perón in de jaren vijftig een vete uitvocht met La Prensa. Perón gaf op een gegeven moment opdracht de krant, in het bezit van een van de rijkste families van Argentinië, te sluiten.

Zo ver zal het met Clarín hoogstwaarschijnlijk niet komen. De oplage schommelt rond de vierhonderdduizend. Het is de grootste krant van Argentinië, en één van de grootste van Latijns-Amerika. Veel Argentijnen vinden Clarín vulgair, maar de melange van 'serieus' nieuws en een 'volkse' aanpak is door de jaren onverslaanbaar gebleken.

Een nieuw boek van een filosoof krijgt net zo veel aandacht als sport en nieuwtjes uit de showbusiness. Clarín (klaroen) kon het aanvankelijk goed vinden met president Néstor Kirchner, maar de relatie verzuurde toen Kirchner zich steeds autoritairder ging opstellen, ook jegens andere media. (RENÉ TER STEEGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden