Plus

Krakersgroep: De gemeente is laks tegen leegstand

Mobiele Eenheid, een nieuwe groep krakers, riep woensdag in de Stopera raadsleden op meer op te treden ­tegen langdurig leegstaande gebouwen. Zij zien hoe het speculatie met ­woningen, winkels, hotels en grond in de hand werkt.

Ton Damen
Het pand aan het Gedempte Hamerkanaal Beeld Hans C. Bouton
Het pand aan het Gedempte HamerkanaalBeeld Hans C. Bouton

"Terwijl duizenden Amsterdammers wanhopig op zoek zijn naar ruimte, staan veel panden leeg," aldus Eddy Hamerslag (niet zijn echte naam), die namens Mobiele Eenheid woensdag kwam inspreken.

Hij wijst erop dat panden met antikraakwachten, soms één persoon voor gebouwen van duizenden vierkante meters, leegstand verbloemen.

Dat was ook de reden waarom Mobiele Eenheid in oktober het pand aan het Gedempt Hamerkanaal 86 kraakte, met als doel er een sociaal centrum van te maken. Er treden nu geregeld bands op.

De eigenaar liet het pand volgens de inspreker sinds 2012 grotendeels leegstaan, hoewel hij sinds 2013 een vergunning bezit om een hotel te bouwen. Ernaast komt een groot internationaal hotel te staan, waardoor de grondprijs in de omgeving al stijgt.

Één kant
Mensen rond Mobiele Eenheid claimen ook nog een ander pand op het industrieterrein te hebben gekraakt en een op het Zeeburgerpad. Volgens kraker Hamerslag gebeurt dit omdat grondspeculatie en gemeentelijke plannen voor nieuwe wijken als het Hamerkwartier haaks staan op de woningnood. Ze werken ook prijsstijgingen in de hand.

De Wet kraken en leegstand, die sinds juni 2010 kraken verbiedt, werkt volgens Hamerslag 'slechts aan één kant'. Amsterdam handhaaft de wet tegen kraken, maar doet te weinig tegen speculanten. Kraken zal daarom weer toenemen, stelt Mobiele Eenheid.

Betere registratie
Vorige maand laaide de strijd op rond de krakers van het ADM-terrein. Van de zomer kraakten jongeren een pand op de hoek van de Hobbemastraat en de Jan Luijkenstraat in Zuid, dat sinds december 2016 leeg stond.

Rond die tijd werd ook een voormalige pizzeria aan de Tweede Jacob van Campenstraat gekraakt.

Volgens SP-raadslid Tiers Bakker hebben de krakers gelijk. "De wet is te licht. Die verbiedt kraken, maar biedt geen instrument om leegstand te bestrijden." De krakers willen ook dat de gemeente een betere registratie van de leegstand bijhoudt. Daarnaast vinden ze dat de wet kan worden gebruikt om leegstand te bestrijden.

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening, GroenLinks) zei dat ze zal onderzoeken welke registraties de gemeente heeft. Ook wil ze bekijken welke vergunningen de eigenaar van het pand aan het Gedempt Hamerkanaal bezit. De vergunning kan ook worden ingetrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden