Krakers zullen nooit voor een knokploeg wijken

Vijf krakers en negen leden van de knokploeg werden gearresteerd voor openbare geweldpleging. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Vijf krakers en negen leden van de knokploeg werden gearresteerd voor openbare geweldpleging. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - De rolluiken van de Vinkzichtpanden aan de Kinkerstraat zitten hermetisch dicht. Na de brute inval zondagavond van ongeveer vijftien stevige mannen hebben de krakers de winkelpanden gebarricadeerd met alles wat maar voorhanden was. Ingeslagen ruiten zijn verstevigd met plexiglas.

''Want stel dat er weer een knokploeg komt,'' zegt kraker Petra, te herkennen aan een imposante hanenkam. Voor haar is het zonneklaar: 'de Russische potige kerels' die zondag om half acht 's avonds de voorgevel uit het pand sloopten en binnenvielen, waren afgezanten van de eigenaar van de panden, Korjako Vastgoed, onderdeel van Komen BV. Die bv wil wil geen commentaar geven.

Vijf krakers en negen leden van de knokploeg werden gearresteerd voor openbare geweldpleging. Dinsdagochtend zaten ze allen nog vast. Drie krakers raakten gewond. Twee van hen hadden alleen wat schrammen van rondvliegend glas, eentje werd met een dubbele kaakbreuk naar het ziekenhuis gebracht, waar hij gisteren is geopereerd. Petra: ''Die jongen is geslagen met een koevoet. Hij werd ook door het raam gegooid.'' De krakers hadden de winkelruimte pas een paar uur daarvoor gekraakt.

Gistermiddag zat de schrik er nog goed in. Maar wijken? Nooit. ''Niet voor intimidatie door een knokploeg. Wij blijven zitten waar we zitten.''
Het is het zoveelste hoofdstuk in de geschiedenis van de zwaar verwaarloosde Vinkzichtpanden op de hoek van de Kinkerstraat en de Da Costakade. De dertien panden zien er gehavend uit. De stenen zijn bruin van het straatvuil en de uitlaatgassen, de verf bladdert van de ornamenten en het voegwerk ligt eruit. Hier is jaren en jaren niets aan gedaan - zo veel is wel duidelijk .

De eigenaar wilde de panden slopen en een Ibishotel met 150 kamers en acht verdiepingen bouwen, maar dat plan stuitte op veel kritiek in de buurt en werd dus afgeschoten. Hotelier Arjen van den Hof kwam met een oplossing: hij wilde het blok verbouwen tot Boutiquehotel Da Costa, een viersterrenhotel met honderd kamers. Minder massaal dan het Ibis. Hij ging in onderhandeling met de eigenaar.

Weer protesteerde de buurt. In het plan bleven de voorgevels weliswaar staan, maar de achtergevels niet. Actiegroep Behoud Vinkzicht wees erop dat de achterkant van de panden historisch erfgoed is en juist niet gesloopt mag worden.

Buurtbewoners wisten de panden uit de negentiende eeuw - volgens kenners 'aannemersbouw van de betere soort, rijk gedetailleerd' - in december nog op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen. Sloop was daarmee geen optie meer.

Eén van de actieve buurtbewoners, Rens den Hollander, tevens lid van het Initiatief Herstel Vinkzichtpanden, kwam gisteren even bij het kraakpand kijken. Boven de winkelruimtes zitten nog steeds huurders. Vaak met een kortlopend huurcontract, zegt Den Hollander. ''Dat is de pest. Daar creëer je geen buurt mee. En dat is al zo vanaf 1994.''

Ze ziet in de gerenoveerde panden liefst woningen terugkeren. Geen hotel dus. Zo denken de bewoners van het naastgelegen rijksmonument Tetterode er ook over. Zij vinden onder meer dat een toeloop van toeristen niet in deze omgeving past. Krakers geen bezwaar, aldus Den Hollander. Integendeel. ''Ik ben heel blij met de krakers. Deze winkelruimte staat al erg lang leeg. Eindelijk weer een beetje leven.'' (MALIKA SEVIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden