Krakers winnen kort geding, festival in Westelijk Havengebied kan doorgaan

Het jaarlijkse muziek- en theaterfestival op het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied kan doorgaan. Met een kort geding probeerde de eigenaar van het terrein, vastgoedmaatschappij Chidda, het festival te verbieden. Maar de rechter ging daar niet in mee.

Het festival, de negentiende verjaardag van het terrein, begint donderdagavond en duurt tot en met zaterdag. Beeld anp
Het festival, de negentiende verjaardag van het terrein, begint donderdagavond en duurt tot en met zaterdag.Beeld anp

Chidda voerde aan dat het geen toestemming heeft gegeven voor het festival en dat het aansprakelijk kon worden gesteld voor eventuele ongevallen. Ook verwees de eigenaar van het terrein naar de beschermde diersoorten die leven op het terrein.

De vastgoedmaatschappij vroeg de rechter daarom in een kort geding het festival te verbieden, met een dwangsom van honderdduizend euro per dag dat het festival toch doorging. De rechter ging daar niet in mee. Een spoedeisend belang was er volgens de rechtbank niet.

Slepende rechtszaak
Het kort geding over het festival was de zoveelste aflevering in een juridisch steekspel over het haventerrein. In 1997 kon Bertus Lüske, de in 2003 geliquideerde eigenaar van Chidda, de vroegere scheepswerf van de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij tegen een zacht prijsje opkopen.

Voorwaarde was wel dat het terrein zou worden gebruikt voor scheepsbouw. Zodra Chidda probeerde het terrein een andere bestemming te geven, waarmee de grond een veelvoud waard zou worden, werd dit na een slepende rechtszaak verhinderd door de gemeente.

Ontruimen
Chidda vond vorig jaar in scheepssloper Koole Maritiem een huurder voor het terrein. Maar de bewoners van het in 1997 gekraakte terrein menen dat Chidda alleen zoekt naar een manier om de 130 bewoners weg te krijgen en de bestemming die op de grond rust te veranderen. Dan zou de waarde van de 43 hectare volgens ADM minstens verdrievoudigen.

Tot dusver ging de rechter niet mee in Chidda's eisen om het terrein te ontruimen. Het komende jaar moet blijken of dat zo blijft. Chidda zal daarbij ook een vergunning aanvragen voor het ontmantelen van schepen op het terrein, waardoor ook de gemeente weer direct betrokken wordt bij de vraag hoe het verder moet met het haventerrein.

Culturele vrijhaven
Dan moet blijken of de gemeente vasthoudt aan het kettingbeding met de voorwaarden bij de verkoop aan Chidda in 1997. 'Alhoewel het spel in de juridische arena zich primair afspeelt tussen Chidda en de ADM-bewoners, bepaalt de gemeente Amsterdam het slotakkoord,' schrijft ADM.

Donderdagavond opent het festival spectaculair, belooft ADM. 'Een prachtige kans om de laatste culturele vrijhaven van Amsterdam eens van binnen te zien.' Het festival, de negentiende verjaardag van het terrein, duurt tot en met zaterdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden