Plus

Krakers willen café Kadoelen voor de buurt behouden

Al anderhalf jaar staat het oude café Kadoelen in Noord leeg. De projectontwikkelaar wil het slopen om er huizen te bouwen, de buurt en het stadsdeel willen het behouden. ­Krakers hebben van deze patstelling nu gebruik gemaakt.

Jesper Roele
Het gekraakte pand Beeld Google Street View
Het gekraakte pandBeeld Google Street View

"Iedereen in de buurt is al jaren bezig met de plannen voor het café," zegt Marjan Tijsen (41). Ze woont achter het oude café Kadoelen op de Landsmeerderdijk, dat twee weken geleden is gekraakt.

De projectontwikkelaar, die eigenaar van het pand en de grond is, wil dat er huizen voor in de plaats komen.

Daar heeft stadsdeel Noord nog geen bouwvergunningen voor afgegeven en over het plan is veel weerstand in de buurt. De krakers, die anoniem willen blijven, laten weten dat ze het pand voor de buurt willen behouden.

"Het is niet onze intentie om de horeca weer te heropenen, maar we willen een ­sociale ontmoetingsplek voor jong en oud creëren. Daar is in de buurt veel behoefte aan, want er blijft niet zoveel over in Noord."

Inmiddels zijn er aan het college vragen gesteld over de kraak. De VVD eist maatregelen. GroenLinks wil het monument behouden, maar ook onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de krakers te laten zitten en hun ideeën in overleg met de buurt vorm te geven.

Op de locatie zit volgens historicus Maarten Hell al sinds 1631 horeca en het huidige gebouw stamt uit de ­negentiende eeuw. Sinds anderhalf jaar staat het leeg, nadat de gemeente de toenmalige uitbater opdracht gaf om het te sluiten. Het zou te onveilig zijn geweest. Volgens buurtbewoners bezochten vooral 'louche' types het café en waren er vaak vechtpartijen.

Bed & breakfast
Anderhalf jaar na de sluiting is nieuwbouwwijk de Bongerd, aan de overkant van het café, verder gegroeid en is er grote behoefte aan nieuwe horeca in de buurt volgens Tijsen.

"Er is hier verder geen horeca meer. Voor mijn gevoel is iedereen in de buurt positief om het pand en de horeca­bestemming te behouden. Een paar honderd jaar heeft er een café op die plek gezeten, dat zou zo moeten blijven."

Volgens een buurtbewoner die anoniem wil blijven, heeft de gemeente kansen laten liggen om het café te behouden voor de buurt.

"Via verschillende kanalen hebben we de politiek en ambtenaren benaderd met serieuze en realistische plannen. Een buurtcafé met twee kamers die als bed & breakfast verhuurd kunnen worden, leek ons een goede optie. Maar dat kon niet. Nu wacht de projectontwikkelaar tot het instort en hij er alsnog twee huizen mag neerzetten."

Lullig
"Het is wel lullig voor de eigenaar," zegt Vincent de Klerk (47), die aan de overkant woont. "Maar door de krakers moet er nu wel over nagedacht gaan worden. Ik hoop dat de horecabestemming kan blijven."

Nienke Bouens (34), die ruim een jaar in de buurt woont, vindt het een gemiste kans van de gemeente. "Deze plek zou perfect zijn voor leuke horeca in de buurt. Het zou zonde zijn om daar twee huizen neer te zetten, vooral als ze ten kosten gaan van zoiets moois."

1631

Op de plek van café Kadoelen zit al sinds 1631 horeca, het gebouw stamt uit de negentiende eeuw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden