Krakers We Are Here mogen tot 1 juni blijven

De activisten van We Are Here mogen tot 1 juni blijven zitten in de gekraakte huurwoningen aan de Rudolf Dieselstraat.

Ruben Koops
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat vonniste de Amsterdamse voorzieningenrechter Bakels donderdagmiddag. Woningcorporatie Ymere heeft niet hard kunnen maken dat onmiddellijke ontruiming nodig is omdat anders de nieuwbouw van 144 woningen dan vertraging oploopt.

Ook ging de rechter niet mee in het pleidooi van de landsadvocaat dat de openbare orde ernstig verstoord zou zijn door de kraakactie en de reacties daarop.

Positieve steunbetuigingen
Er zijn volgens de rechter enkele betreurenswaardige incidenten geweest, maar het door de kraak gevestigde huisrecht van We Are Here in de leegstaande woningen weegt zwaarder. De rechter noemde expliciet dat de positieve steunbetuigingen van omwonenden, die schriftelijk werden ingebracht in de zaak, hebben meegewogen bij zijn beslissing.

Maximaal acht weken
Het OM had de krakers eerder meegedeeld dat er binnen maximaal acht weken ontruimd zou worden. 1 juni valt nog binnen die termijn. Het liefst was We Are Here volgens hun advocaat tot augustus blijven zitten, maar zo ver wil de rechter niet gaan.

Een gemeenteambtenaar liet tijdens de zitting weten dat er op het stadhuis al wordt gewerkt aan een permanente 24-uursopvang voor uitgeprocedeerden.

Hiervoor is eerst een nieuw coalitieakkoord nodig waarover D66, GroenLinks, PvdA en SP momenteel onderhandelen. GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink heet laten weten dat hij eind mei het college-akkoord af wil hebben, waarna de opvang open kan.

Omstandigheden
De rechter liet in het vonnis blijken oog te hebben voor de omstandigheden waarin We Are Here sinds 2012 verkeert. "We hebben te maken met een groep mensen die in een moeilijke maatschappelijke positie verkeert en in feite van kraakpand naar kraakpand zwerft. Dat is juridisch verklaarbaar, menselijk gezien is het een drama."

Het vonnis onderstreept het standpunt van de gemeente, dat deze kraak niet anders is dan die uit de afgelopen jaren. Burgemeester Jozias van Aartsen kreeg de laatste weken veel kritiek dat hij niet hard genoeg zou hebben opgetreden inzake de Rudolf Dieselstraat. Maar volgens Van Aartsen is er niet genoeg ordeverstoring in de wijk om over te gaan tot een spoedontruiming. Het OM sprak donderdag wel van ernstige verstoringen van de openbare orde, maar de rechter ging daar niet in mee.

Lees ook: Ongeregeldheden met actievoerders in Rudolf Dieselstraat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden