Krakers Spinhuis kunnen voorlopig blijven na besluit rechtbank

De krakers van het Spinhuis mogen voorlopig blijven zitten. De voorzitter van de rechtbank Amsterdam heeft het verzoek voor een spoedprocedure van de Universiteit van Amsterdam vandaag niet-ontvankelijk verklaard. Dat meldt FoliaWeb.

Redactie
null Beeld Clara van der Wiel/FoliaWeb
Beeld Clara van der Wiel/FoliaWeb

De UvA had een kort geding aangespannen om het Spinhuis te laten ontruimen, maar kon niet aantonen dat het een spoedeisend belang heeft bij snelle ontruiming. De universiteit heeft nu tot 15 december om de rechtbank daar alsnog van te overtuigen. Een week later, nadat ook de krakers op eventuele nieuwe feiten hebben kunnen reageren, doet de rechter uitspraak.

De UvA had het Spinhuiscollectief gedagvaard omdat de kraak de onderhandelingen met potentiële nieuwe huurders, waaronder de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen (KNAW), in de weg zou zitten. De KNAW zou het Spinhuis, het Bushuis en het Oost-Indisch Huis met ingang van volgend academiejaar willen huren.

Voor verhuur zou de UvA onder meer asbestonderzoek moeten uitvoeren, dat door de aanwezigheid van krakers belemmerd zou worden. Bovendien is de onzekerheid over de vertrekdatum van de krakers volgens de UvA een verslechtering van de onderhandelingspositie. De rechter ging daar echter niet in mee.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden