Krakers sneller en eenvoudiger aangepakt

Sinds het kraakverbod uit 2010 worden krakers sneller en eenvoudiger aangepakt door het Openbaar Ministerie (OM). Tegelijk zijn gemeenten met de wet in de hand actiever bezig om leegstand tegen te gaan. De leegstand van niet-woonruimte zoals kantoren en winkels is echter wel toegenomen.

Sinds het kraakverbod uit 2010 worden krakers sneller en eenvoudiger aangepakt door het Openbaar Ministerie. Beeld anp
Sinds het kraakverbod uit 2010 worden krakers sneller en eenvoudiger aangepakt door het Openbaar Ministerie.Beeld anp

Dat blijkt uit een evaluatie van de Wet kraken en leegstand die sinds oktober 2010 van kracht is. Justitieminister Ard van der Steur en woonminister Stef Blok stuurden het onderzoek maandag naar de Tweede Kamer. Voor de inwerkingtreding was het niet strafbaar om panden te kraken die langer dan één jaar leeg stonden.

Het leegstandsbeleid van de gemeente Amsterdam is met name gericht op de herontwikkeling van leegstaand vastgoed. De indruk van de gemeente is dat de leegstand van niet-woonruimten zoals kantoren stabiel is gebleven en zich voornamelijk concentreert in Sloterdijk.

Lokale driehoek
Vooral in Amsterdam wordt sinds de Wet kraken en leegstand intensiever dan voorheen samengewerkt in de lokale driehoek (tussen gemeente, politie en OM) en worden ook andere partijen betrokken, zoals woningcorporaties en grote particuliere eigenaren. Ook is er overleg met eigenaren als het gaat om bijzondere groepen, zoals vluhtelingen. Uit de evaluatie is evenwel gebleken dat kraken een landelijk fenomeen is dat ook buiten de grote steden plaatsvindt.

Van 2010 tot en met 2014 is in Amsterdam 12 keer aangifte gedaan van kraken, waarbij 45 verdachten betrokken waren. Gemiddeld stromen per kraakincident in Amsterdam de meeste verdachten in. In het hele land in dezelfde periode werd ruim tweehonderd keer aangifte gedaan. Van de 529 betrokken verdachten nam de rechter bij 277 een beslissing. Driekwart kreeg een straf opgelegd, van wie 37 personen een celstraf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden