Krakers moeten weg uit Oost maar winnen participatieprijs

Krakerscollectief 'De Valreep' heeft een prijs van 1000 euro gewonnen voor 'het meest bruisende, open en succesvolle participatieproject van Nederland'. En dat is opvallend, want hun onderkomen wordt deze week op last van de rechter ontruimd.

De Valreep Beeld Het Parool

De prijs is uitgereikt door het Alertfonds voor Jongeren. Zij willen hiermee een statement maken tegen het besluit van de gemeente om De Valreep te ontruimen.

Volgens het fonds is De Valreep een enorm waardevol collectief voor Oost en is het 'onbegrijpelijk' dat hun broedplaats in het voormalig dierenasiel wordt ontruimd. 'Het is doodzonde om een project weg te vegen waar jongeren de kans krijgen hun creativiteit te uiten en de wereld te verbeteren', zegt Tjerk Feitsma (33), bestuurslid van het Alertfonds.

De rechter bepaalde vrijdag dat het pand van De Valreep, een voormalig dierenasiel in Oost, waarin enkele mensen wonen, ontruimd mag worden. Projectontwikkelaar OCP heeft 23 geplande koopwoningen op het terrein van het dierenasiel verkocht. Ymere wil er 72 sociale huurwoningen bouwen. Na een opknapbeurt biedt het asiel zelf plaats aan horeca.

Overbodige bistro
En vooral dat laatste is wat het Alertfonds steekt. Feitsma: 'De gemeente verkiest een overbodige bistro, waar er al zoveel van zijn in de stad, boven een bruisende broedplaats dat ook nog eens dienst doet als buurtcentrum.'

Volgens Feitsma is door de gemeente niet meegewogen wat de waarde van 'deze parel' is in Oost. Met het uitreiken van de prijs hoopt hij gemeenteraadsdelen wakker te schudden. 'Heel veel nieuwe gemeenteraadsleden hebben zich niet verdiept in De Valreep. Ik hoop dat wij aan ze duidelijk kunnen maken dat ze zoiets moois in hun stad niet verloren mogen laten gaan.'

Steun in de rug
Thomas, woordvoerder namens de krakers, ziet de prijs als 'steun in de rug', maar noemt het zuur dat de prijs bekend wordt gemaakt terwijl de ontruiming aanstaande is. 'Misschien gaan politici zich nog eens achter de oren krabben.' De 1000 euro kunnen ze overigens wel goed gebruiken, want de verhuizing brengt hoge kosten met zich mee.

Het Alertfonds werd in 1991 opgericht door een aantal leden van de FNV Jongerenbond, dat toen werd opgeheven. De organisatie, die geen subsidie krijgt, biedt jongeren financiële steun bij projecten die 'een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij'.

Of de gemeente ontvankelijk is voor het wijzigen van de plannen is nog maar de vraag. 'Het stadsdeel moet het pand opleveren aan de projectontwikkelaar. Net zoals andere initiatieven van buurtbewoners, is de Valreep welkom om met plannen te komen voor buurtactiviteiten op een andere plek. Het stadsdeel zal een dergelijk plan op zijn merites beoordelen en is hierover in contact met de initiatiefnemers,' zegt een woordvoerder van de gemeente.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden