Krakers bezetten pand in de Negen Straatjes

Een groep krakers heeft zaterdag een pand aan de Wijde Heisteeg in het centrum van Amsterdam bezet. De krakers zeggen hiermee te willen bewijzen dat het nog steeds mogelijk is om te kraken, ondanks dat het verboden is.

Het pand aan de Wijde Heisteeg 7 is zaterdag gekraakt.Beeld Google Streetview

Het monumentale pand op Wijde Heisteeg 7 werd in 2007 al eerder gekraakt en in maart 2011 door de ME ontruimd. Het is voor de krakers een doorn in het oog dat het pand nog steeds leegstaat, ondanks dat toen gezegd werd dat er plannen met het pand waren.

'Het is een perfect voorbeeld hoe een eigenaar en gemeente, in de persoon van Burgemeester Van der Laan, de boel verkloten. Terwijl krakers juist wel een positieve draai geven aan de leegstand en verkrotting door deze te kraken en bewoonbaar te maken', aldus de krakers.

Eerder dit jaar kwam de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) in actie toen de eigenaar van het pand de 17de-eeuwse achtergevel wilde slopen om daar een stuk aan te bouwen. Hiervoor werd geen advies gevraagd aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zoals wel zou moeten bij een ingrijpende verbouwing aan het monumentale gebouw. De vergunning moest daarom opnieuw beoordeeld worden.

Kraakhandleiding
Met de kraak en met een zaterdag gepresenteerde handleiding voor kraken willen de bezetters 'een positief tegengeluid geven aan een steeds maar saaier en duurder wordend Amsterdam'. De kraakhandleiding is volgens de groep is 'een handig boekje voor woningzoekers en andere geïnteresseerden waarin alles wordt uitlegt over het kraken van een pand'.

Eerder dit jaar werd er ook al een pand aan de Wijde Heisteeg gekraakt. De politie ging toen direct tot omsingeling en ontruiming van het pand over. Over het gekraakte pand op nummer 7 heeft de politie inmiddels contact gehad met de eigenaar. Die moet eerst aangifte doen, wil de politie tot verdere actie over kunnen gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden